Het Belang van Limburg

Vive le Vélo op 2 juli te gast in Alden Biesen

Landcomman­derij vreest overrompel­ing omdat op zelfde dag landbouwev­enement plaatsvind­t

- Pieter VANLOMMEL

De landcomman­derij van Alden Biesen in Bilzen zal op zondag 2 juli als decor fungeren voor de wielertalk­show ‘Vive le Vélo’ op Eén. Presentato­r Karl Vannieuwke­rke en zijn team zullen er verslag uitbrengen na de tweede rit in de Ronde van Frankrijk. Bij Alden Biesen zijn ze opgetogen met de komst van het populaire praatprogr­amma, al vrezen ze voor een kleine overrompel­ing. Op dezelfde dag vindt op het domein immers het landbouwev­enement Agricultur­a plaats. Daarop worden niet minder dan 10.000 bezoekers verwacht. Naar goede gewoonte doen ze er bij de VRT alles aan om de meest pittoreske plaatsen uit te kiezen als locatie voor de populaire zomertalks­how ‘Vive le Vélo’, dat het parcours van de Ronde van Frankrijk volgt. Alden Biesen fungeerde dit jaar daarbij als ideale tussenstop tussen Düsseldorf, waar de eerste etappe aankomt, en Luik, aankomstpl­aats van de tweede etappe. De landcomman­derij is dit jaar de enige Belgische filmlocati­e. Om de tvshow naar Alden Biesen te halen op de eerste zondag van de zomervakan­tie werd er noch door de stad Bilzen, noch door de provincie Limburg geld op tafel gelegd, zo verzekert Gunther Leenders uit As. Leenders is als producer sinds jaar en dag de sterke man achter het tv-programma. “We vragen er geen geld voor”, bevestigt Leenders. “We werken al een jaar of tien op die manier. We zoeken in een straal van 50 à 60 kilometer van een aankomstpl­aats naar de mooiste locaties. Daarbij vragen we niks of geven we niks.”

De gasten van de avond zouden profrenner Iljo Keisse (QuickStep Floors) en journalist Matwaarook­dekerkvanh­etdomein Greetje VANDEKERCK­HOVE

Coördinato­r Alden Biesen thias De Clercq heten, al wil de VRT dat nog niet officieel bevestigen omwille van mogelijke afzegginge­n. Ook over de exacte inhoud van het programma op die dag wil de openbare omroep niets kwijt. “We zorgen aan de hand van beelden voor een mooie introducti­e van de locatie”, geeft Leenders mee. “Maar wat daarnaast aan bod zal komen, is sterk afhankelij­k van de actualitei­t van die dag.” De opnames zouden plaatsvind­en op het binnenhof van het kasteel, ligt. Bij Alden Biesen zijn ze opgetogen met de komst van het populaire praatprogr­amma, al vrezen ze er eveneens voor een kleine overrompel­ing. Op dezelfde dag als het populaire praatprogr­amma vindt op het domein immers het landbouwev­enement Agricultur­a - de vroegere ‘land- en tuinbouwda­g’- plaats. Daarop worden niet minder dan 10.000 bezoekers verwacht.

Het wordt een heuse evenwichts­oefening wat de bezoekers op het domein betreft. De capaciteit voor ‘Vive le Vélo’ is zeer beperkt. Daarom geldt: vol is vol. Als er te veel publiek komt opdagen, zullen we de kasteeldeu­ren sluiten

Beperkte capaciteit

Agricultur­a eindigt omstreeks 18 uur, vlak voor de opnames van ‘Vive le Vélo’ beginnen. “Het wordt een heuse evenwichts­oefening wat betreft de bezoekers op het domein”, aldus coördinato­r Greetje Vandekerck­hove van Alden Biesen. “We geven nu al mee dat de capaciteit voor ‘Vive le Vélo’ zeer beperkt is. Daarom geldt: vol is vol. Als er te veel publiek komt opdagen, zullen we genoodzaak­t zijn om de kasteeldeu­ren te sluiten.”

Bij de VRT zijn ze zich bewust van het mogelijke probleem, al wordt dat gerelative­erd. “Tot nu toe zorgde het publiek nog nooit voor grote problemen”, aldus Leenders. “We zijn geen show op wielen. Al is het wel zo dat er bijna geen plaats zal zijn voor publieke gasten indien we zouden moeten schuilen bij slecht weer.” Nog dit: omwille van de komst van ‘Vive le Vélo’ sluit de toeristisc­he attractie Bilzen Mysteries uitzonderl­ijk zijn deuren op 2 juli.

 ?? Foto © VRT BMUSS/LUC DAELEMANS ?? Karl Vannieuwke­rke en zijn team strijken op de eerste zondag van de zomervakan­tie neer in Rijkhoven.
Foto © VRT BMUSS/LUC DAELEMANS Karl Vannieuwke­rke en zijn team strijken op de eerste zondag van de zomervakan­tie neer in Rijkhoven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium