Het Belang van Limburg

Neuville met kinderteke­ning

- Marc CORNELISSE­N

In Ieper begint vandaag Vlaanderen­s mooiste, de Rally van Ieper. De blikvanger is onze kandidaatw­ereldkampi­oen Thierry Neuville met een unieke Hyundai i20, gedecoreer­d door een meisje van 8. De favorieten zijn Gingelomna­ar Kris Princen en de Fransman Bryan Bouffier, en de wedstrijd krijgt extra pigment doordat ze meetelt om het Britse kampioensc­hap. De slag rond Mesen, dat weekt iets los op het eiland. Op 7 juni was de Britse prins William nog te gast in Mesen voor de herdenking van de mijnenslag uit WOI, precies honderd jaar geleden. Dit weekend zijn de Britten weer in de Westhoek, nu voor de Rally van Ieper, met zaterdag twee keer een klassement­sproef in hetzelfde Mesen. De verklaring: Ieper heeft dit jaar gepast voor een plaatsje op de EK-kalender en maakt in ruil deel uit van het Britse kampioensc­hap, dat voor het eerst sinds 59 jaar buiten de eigen eilanden treedt. Qua aantal deelnemers alvast een goede keuze, want er staan 30 procent meer auto’s aan de start. Daaronder 35 R5’s en ook vijf Land Rovers van het Britse leger, die als demonstrat­ie na de moderne wagens rijden. De leider in het Britse kampioensc­hap is Fredrik Ahlin met een Skoda, maar de Zweed staat niet bekend als tarmacspec­ialist en zal het moeilijk krijgen op de smalle wegjes in de Westhoek. Dat wordt wel gezegd van Marty McCormack, die al twee keer aantrad in Ieper. Maar het blijft de vraag of de Britten op het zo specifieke parcours kunnen opboksen tegen onze eigen toppers. Daarbij ontbreekt natuurlijk Freddy Loix, want de koning, keizer en admiraal van Ieper (elf zeges, zeven in de laatste negen edities!) heeft de helm aan de haak gehangen.

Auto vol emoji’s

Kris Princen (Skoda Fabia) had dit jaar al een dosis pech en ging ook zelf al eens in de fout, maar na zijn overwinnin­g in de Bocholtse Sezoensral­ly vertrekt de Gingelomna­ar vol vertrouwen in de Kattenstad, waar hij won in 2005. Ook vol vertrouwen zit Thierry Neuville, die zich steeds meer opwerpt

Thierry NEUVILLE als de favoriet voor de wereldtite­l. Voor één keer is de WKtopper in eigen land te bewonderen, onder de slogan ‘back in town’, maar hij moet zijn Hyundai i20 WRC wel inruilen voor een R5, en die is minder competitie­f. Benieuwd of Neuville dat kan compensere­n. “Een R5 reageert gewoon anders dan een WRC, maar dat mag geen excuus zijn. Ik zal wat vroeger moeten remmen dan met onze WRC. Ik heb maar vijf keer in Ieper gereden, de laatste keer als demonstrat­ie, en ik ben maar één keer aan de finish geraakt. In 2010, toen ik derde werd.”

Opvallen doet hij sowieso, want Hyundai schreef een tekenwedst­rijd uit, waarbij kinderen de wagen mochten decoreren. Neuville en co Nicolas Gilsoul kozen voor de emoticons van de 8-jarige Zoë Charlet. “Haar tekening maakte ons meteen vrolijk en goedgezind. Emoji’s zijn erg ‘in’ en spreken een jeugdig publiek aan”, verklaart Neuville zijn keuze.

Bij de favorieten hoort zeker ook de Fransman Bryan Bouffier, exwinnaar in Monte Carlo, vertrouwd met Ieper en aan het stuur van een Fabia R5, de topauto van het moment. De Nederlande­r Kevin Abbring, in zijn Peugeot 208 genavigeer­d door Pieter Tsjoen, bewees al dat hij snel is in Ieper. Maar hij moest daarvoor altijd alles-of-niets spelen, en het werd... niets. Benieuwd of hij nu wel op de baan blijft. Giandomeni­co Basso, winnaar in 2006, komt met een Hyundai. Verder zijn er nog BKleider Vincent Verschuere­n (Skoda Fabia R5), Bernd Casier (Ford Fiesta R5) en Lommelaar Polle Geuens (Ford Fiesta R5). Patrick Snijers start met een Porsche 997 GT3.

Ik heb maar vijf keer in Ieper gereden, de laatste keer als demonstrat­ie, en ik ben maar één keer aan de finish geraakt. In 2010, toen ik derde werd

 ?? FOTO HYUNDAI ?? Thierry Neuville snelt in zijn bonte Hyundai door de Westhoek.
FOTO HYUNDAI Thierry Neuville snelt in zijn bonte Hyundai door de Westhoek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium