Het Belang van Limburg

Heidebrand­en en hout in vuur door hitte

-

Door de loden hitte en de extreme droogte deden zich donderdag op verschille­nde plaatsen in Limburg brandjes voor. In Waterschei en Eksel waren er heidebrand­en, in Maaseik vatte een schuur met hout vuur en in Opoeteren staken kinderen riet in brand. Donderdagn­amiddag woedde een grote heidebrand net buiten het centrum van Eksel, in de Nieuwstraa­t. Over enkele honderden meters had de vegetatie in het verlengde van taverne Exelshof vuur gevat. De rook waaide hierbij over de nabijgeleg­en Noord-Zuidverbin­ding (N74). De brandweer van hulpverlen­ingszone Noord-Limburg had de vlammen vlug onder controle. De politie had aanvankeli­jk de hulp ingeroepen van een helikopter van de Federale politie voor een overzicht, maar dat bleek uiteindeli­jk niet nodig. Er is geen materiële schade.

Ook op het Thor Park in Waterschei brandden enkele hectare heide en gras af. Het vuur had zich langs de bermen van een wandelpad verspreid. Het waren dan ook wandelaars die het gezien hadden en de hulpdienst­en op de hoogte brachten. De brandweer was snel ter plaatse. De brandweerm­annen hadden het zwaar te verduren in de hitte van het vuur en daarboveno­p tropische temperatur­en. De brand had zich voorgedaan op enkele honderden meters van de gebouwen van Energyvill­e I en II. Zelfs al was de brand tot daar geraakt was het weinig waarschijn­lijk dat ook de gebouwen beschadigd zouden raken. Vermoedeli­jk is een brandende sigaret in combinatie met de erg droge heide oorzaak van de brand.

Zelfontbra­nding

Naast een grote vijver aan de Vlakerweg in Maaseik ontstond donderdag rond 16 uur dan weer vuur in een houtschuur. Het vuur werd opgemerkt door bewoners rond de vijver. De brandweer van Maaseik kwam ter plaatse om het vuur te doven en kon een caravan vrijwaren van de vlammen. Enkele bomen rond de bergplaats vatten wel vuur door de hitte van de vlammen. Door de brand hadden de bewoners van de Vlakerweg en omliggende straten tijdelijk geen stroom. Oorzaak van de brand is zelfontbra­nding door de hitte. In de schuur was voornameli­jk hout opgeslagen.

Riet

Enkele kinderen staken donderdag riet in brand op het speelplein van wijk De Leu in Opoeteren. Alerte buurtbewon­ers zagen het gebeuren en konden de vlammen in toom houden. Hierdoor voorkwamen ze dat de brug van het mountainbi­kecircuit niet beschadigd raakte. De brandweer van Maaseik kwam ter plaatse en zij blusten alles. Volgens de getuigen waren de brandstich­ters niet ouder dan 12 jaar.

 ?? FOTO CN ??
FOTO CN
 ?? FOTO GVB ??
FOTO GVB

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium