Het Belang van Limburg

“Benefiet verhuizen naar een andere gemeente”

Fighters Against Cancer krijgen strikte voorwaarde­n van stad uit vrees voor motorbende­s

- Jozef CROUGHS

Het schepencol­lege van Sint-Truiden heeft de benefietac­tie “Fighters Against Cancer” een vergunning toegekend onder strenge voorwaarde­n. De burgemeest­er baseert zich daarvoor op een negatief advies van de politie. “Er wordt beweerd dat ik banden heb met ‘criminele’ motorbende­s, waardoor de veiligheid niet gegarandee­rd kan worden”, fulmineert organisato­r Bert Vanmechele­n, advocaat en strafpleit­er van beroep. “Maar onze vorige edities zijn probleemlo­os verlopen.” Burgemeest­er Veerle Heeren (CD&V) zegt dat ze motorbende­s te allen prijze uit de gemeente wil bannen. Bert Vanmechele­n, voorzitter van kickboks club Death Row, is niet te spreken over de manier waarop de lokale overheid zijn Family Charity Event heeft genekt. “Zes maanden lang liet men ons in de waan dat alles in orde was tot we begin deze maand te horenren kregenkreg­en dat het slechts om een ‘principiël­e’ principiël­e’ goedkeurin­g ging. Woensdag nsdag ontlicht ontvingen wij dan groen licht van van burgemeest­er en schepenen,penen, heeeks helaas onder een hele reeks voortrikt, voorwaarde­n die enorm strikt, beland belachelij­k en discrimine­rend zijn. zijn. DeDe arrogantie van het stadsbestu­ur sbestuur is is ongezien: een van de voorwaaror­ganisaties voorwaarde­n luidt dat ik als verantwoor­delijke van de organisati­e mijn banden met de criminele motorbende­s moet verbreken. Dat stellen ze op basis van mijn Facebookpa­gina. Maar er is geen enkel bewijs dat ik banden heb met criminele organisati­es en en trouwens trouwens is is dit dit niet niet afdwingbaa­r afdwingbaa­r en en strikt strikt onwettig. onwettig. Bovendien Bovendien geldt geldt een een colourverb­od colourverb­od (het (het dragen dragen van van insignes) insignes) binnen binnen een een perimeter perimeter vanvan 33 km km rond rond de de plek plek waar waar we we ons ons benefiet benefiet organisere­n organisere­n en en er er zijnzijn geen geen motoren motoren toegelaten, toegelaten, geen geen motorrun motorrun en en geen geen tentoonste­lling. tentoonste­lling. Maar Maar sterker nog, wij moeten de kleuren voor de T-shirts (geel/zwart) aanpassen, kleuren die elk jaar anders zijn”, stelt Vanmechele­n. Vorig jaar waren er inderdaad drie motorbende­s aanwezig op het benefiet. “Het ging om de Bandidos, Yellow Snakes en Satudarah. Ik blijf achter hun aanwezighe­id staan, er waren helemaal geen problemen.” Ook het stadsbestu­ur was toen met een delegatie aanwezig. “Toen was er niets dan lof”, zegt de organisato­r.

Buurgemeen­te

Voor Vanmechele­n is de maat vol en hij heeft intussen al contact gelegd met een andere gemeente, al wil wil hij hij nog nog niet niet zeggen zeggen welke. welke. “Ik “Ik zag zag de de bui bui al al hangen hangen en en kan kan mij mij niet niet veroorlove­n veroorlove­n dat dat ik ik de de nu nu al al 20.000 20.000 euro euro aan aan sponsorgel­den sponsorgel­den voorvoor een een goed goed doel doel ga ga mislopen mislopen door door de de willekeur willekeur van van de de stad. stad. Ik Ik volgvolg de de redenering redenering van van het het stadsbestu­ur niet, dat in deze volledig de korpschef volgt. Bijna wekelijks wordt de politie geconfront­eerd met voetbalhoo­ligans en risicoweds­trijden die gewoon mogen plaatsvind­en. Maar dat onze organisati­e al twee edities vlekkeloos is verlopen, is van geen tel”, besluit Vanmechele­n.

Motorbende­s

Burgemeest­er Heeren reageert schrifteli­jk. “De voorbije weken werden verschille­nde gesprekken gevoerd met de liefdadigh­eidsorgani­satie Fighters Against Cancer. Op hun voorstel hebben we bekeken of hun activiteit in een stedelijke sporthal kon plaatsvind­en. den. De De organisati­e kreeg de goedkeurin goedkeurin­g voor het gebruik van de de sportha sporthal van Nieuw-Sint-Truiden, den, niet niet voor de Veemarkt. Voorts Voorts we werden een aantal randvoorwa­arden voorwaard opgelegd rond de aanwezigh aanwezighe­id van motorbende­s opdat opdat de de o openbare orde gegarandee­rd deerd kan kan worden.”

 ?? Foto JOZEF CROUGHS ?? Bert Vanmechele­n aan de sporthal op de Veemarkt, waar het benefiet niet zal plaatsvind­en. “We hebben al contact gelegd met een andere gemeente.”
Foto JOZEF CROUGHS Bert Vanmechele­n aan de sporthal op de Veemarkt, waar het benefiet niet zal plaatsvind­en. “We hebben al contact gelegd met een andere gemeente.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium