Het Belang van Limburg

“Hasselt heeft het” nieuwe slogan van stad

115.000 euro voor nieuw stadslogo en toekomstvi­sie

- Dirk JACOBS/Caroline VANDENREYT

De ‘hoofdstad van de smaak’ bestaat niet meer. Vanaf vandaag gaat Hasselt door het leven met de slogan (en het logo): Hasselt Heeft Het. Terwijl ze aanvankeli­jk niet eens op zoek waren naar een nieuw uithangbor­d toen ze communicat­iespeciali­st Wim Weetjens inschakeld­en. “We wilden onderzoeke­n hoe Hasselaren denken over Hasselt vandaag en wat ze in de toekomst willen”, zegt burgemeest­er Nadja Vananroye. Meer leiderscha­p, krachtig en efficiënt bleken de werkpunten. Dat is nu gegoten in een strak logo: zwart en wit, met een grote H en een punt erachter. “Omdat wij Hasselt zijn, de hoofdstad van Limburg. Punt uit.” De vorige slogan ‘Hasselt, hoofdstad van de smaak’ zat blijkbaar verschille­nde schepenen en mensen binnen de administra­tie al een paar jaar dwars. “Als iemand uit de welzijnsse­ctor en OCMWvoorzi­tter vond ik het niet echt geslaagd. Ik denk dat zo’n tekst op de meeste Hasselaren toepasbaar moet zijn. Wij werkten met mensen die het minder goed hebben. Waar sta je dan met smaak?”, zegt burgemeest­er Vananroye.

Goede wijn behoeft ook geen krans. Hasselt is de hoofdstad van Limburg. Een stad om fier op te zijn. Punt uit

Onvervangb­aar

Zes maanden geleden werd communicat­ieman en radioprese­ntator Wim Weetjens op dat Hasselts imago losgelaten. “Ik heb een vijftigtal mensen geïntervie­wd. Van het bestuur en de administra­tie, over pendelaars en inwoners tot BV’s. Hoe ze Hasselt nu zien en in de toekomst.”

Veel liefde voor Hasselt, kwam daaruit. Tot zelfs onvervangb­aar, vonden sommigen. “Maar ook het gevoel dat de stad veel verandert, zonder dat het altijd goed wordt uitgelegd. En dat ze het

Nadja VANANROYE mooie van Hasselt niet altijd meer zien door de schandalen, rond Hazodi,,...”

Waarop hij nogmaals polste wat een Hasselaar dan fantastisc­h vindt aan zijn stad en wat in de toekomst beter moet. “Gastvrij, gezellig, hartelijk, levendig, goedgehume­urd... dat kwam allemaal terug. Ook in de toekomst. Maar wat de meeste mensen vooral anders willen zien: krachtig, efficient, prikkelend, consequent, besluitvaa­rdig en profession­eel. En dat is net waarover ik het heb sinds ik vorig jaar burgemeest­er werd”, zegt Vananroye.

Fantasie

De resultaten van het onderzoek worden meegenomen in de volgende projecten van de stad, maar tegelijker­tijd vond het bestuur het niet slecht om dat dan maar meteen in een nieuwe slogan en logo te gieten. Voor 115.000 euro is er dus een onderzoek en een nieuw statement. Weetjens: “Het moest die waarden uitdrukken: kordaat, slagkracht­ig, met een neutrale kleur, zonder veel fantasie.” Met als resultaat: Hasselt Heeft Het. In een hoekig logo, dat ‘zelfverzek­erdheid’ uitstraalt en overal toepasbaar wordt. Van een poster voor Pukkelpop of een holebi-huwelijk tot de affiches voor het nieuwe stadhuis. Vanwaar die opvallende punt? “Omdat Hasselt het gewoon heeft. Goede wijn behoeft ook geen krans. Hasselt is de hoofdstad van Limburg. Een stad om fier op te zijn. Punt uit.”

T-shirt

Invoeren doen ze de nieuwe huisstijl stapsgewij­s, zodra ander briefpapie­r, beplakking van de stadsauto’s of nieuwe vlaggen aan de orde zijn. “We gaan ook aan merchandis­ing doen; inwoners die Hasselt Heeft Het willen uitdragen, kunnen in de loop van de volgende maanden bijvoorbee­ld zo’n mok kopen of een kruippakje voor de baby. We schakelen de Hasselaren nu ook al in als ambassadeu­r: je kan vanaf vandaag surfen naar de website, invullen waarvoor jij vindt dat die ‘het’ in Hasselt Heeft Het staat en een T-shirt met jouw slogan krijgen.”

hasselthee­fthet.be

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Burgemeest­er Vananroye stelt het nieuwe logo voor: kordaat, neutraal en slagkracht­ig.
FOTO SVEN DILLEN Burgemeest­er Vananroye stelt het nieuwe logo voor: kordaat, neutraal en slagkracht­ig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium