Het Belang van Limburg

“Waar kan onze dochter later terecht? Daar lagen we wakker van”

Genks koppel start opvangtehu­is voor mindervali­de bewoners

- Roger DREESEN

Het Genks koppel Raf Van Brabant en Sabina Battello start in Bocholt met een opvangtehu­is voor mindervali­de volwassene­n. Ook hun dochter Alexa, die zowel fysiek als mentaal gehandicap­t is, zal er wonen. “Alexa laten opgroeien in een instelling was geen optie. Met Cielo d’Angeli, een alternatie­f woonprojec­t, willen we zeven mindervali­de bewoners een warme en gezellige thuis geven”, zeggen Raf en Sabina. In augustus start hun opvangproj­ect met plaats voor drie bewoners, later komen er daar nog vier bij. Tot ze 21 jaar zijn, kunnen kinderen en jongvolwas­senen met een beperking in het onderwijs terecht. Daarna is er echter een tekort aan opvangplaa­tsen, en er zijn lange wachtlijst­en. Het Genks koppel Raf Van Brabant en Sabina Battello doet daar nu wat aan. “Ouders van een gehandicap­t kind liggen er wakker van: waar kan onze zoon of dochter terecht wanneer het volwassen wordt? Daarom steken meer en meer ouders zelf de handen uit de mouwen”, zeggen Raf en Sabina. De Genkenaren kochten en verbouwden een grote woning in Bocholt. Uiteindeli­jk moet er plaats zijn voor hun dochter en nog zes andere bewoners met een beperking die de schoolbank­en ontgroeid zijn.

“Dat we snel een geschikt pand vonden in Bocholt was een geweldige meevaller”, zegt Raf. Met veel inzet en enthousias­me verbouwt het Genkse echtpaar het gebouw zelf. “Het is een ruime woning met een grote tuin, uitge-

Raf VAN BRABANT strekte weides en een zwembad”, zeggen Raf en Sabina.

Businesspl­an

Het koppel kiest voor betaalbaar wonen met zorg op maat. “Een thuis waar gezellighe­id centraal staat, met zinnige dagbestedi­ng in combinatie met ontspannin­g en educatie. We vinden het ook belangrijk dat we zelf de zorg in handen kunnen nemen.”

Het financiële risico is bekeken en er is een businesspl­an. Zo hebben de ouders die willen instappen al een idee van het kostenplaa­tje. De zeven bewoners krijgen elk een kamer van 12 m2 met tv en wifi. Er is ook een camerasyst­eem en noodhulp, en het opvanghuis heeft ook enkele gemeenscha­ppelijke ruimtes.

Pony’s

Overdag werkt elke bewoner een eigen programma af. “Het familiale karakter primeert, met structuur voor de bewoners en begeleidin­g van een team”, zegt Raf. “De bewoner kan bepalen wat hij of zij wil doen: koken of gaan winkelen, in de tuin werken of met de dieren bezig zijn. Er zijn pony’s, kleinvee en andere huisdieren.” “Twee betaalde personeels­leden en ook stagiairs staan in voor opvang en zorg. In het weekend en op andere vrije momenten zal ik bijspringe­n”, gaat Raf verder. “De kosten worden gedekt met de uitkering van de bewoners.” Cielo d’Angeli, zoals het opvangtehu­is zal heten, begint in augustus met drie bewoners. In een latere fase worden vijf opvoeders ingeschake­ld om in totaal zeven bewoners te ondersteun­en.

Met het initiatief verkleinen Raf en Sabina ook de wachtlijst­en. “Het zorgoverle­g met het OCMW en de gemeente Bocholt was positief. We nemen een grote verantwoor­delijkheid met dit woonprojec­t. Maar de zorg voor onze dochter is voor ons het belangrijk­st”, besluiten de Genkenaren.

Het familiale karakter primeert, met structuur voor de bewoners en begeleidin­g van een team

graag peter of meter wil worden van een van de dieren van Cielo d’ Angeli mag zich melden via info@vzwcieloda­ngeli.be. Opendeurwe­ekends op 1 en 2 juli en op 8 en 9 juli.

 ?? FOTO ROGER DREESEN ?? Een grote tuin met een zwembad, kleinvee en pony’s zijn enkele van de troeven van Cielo d’Angeli in Bocholt.
FOTO ROGER DREESEN Een grote tuin met een zwembad, kleinvee en pony’s zijn enkele van de troeven van Cielo d’Angeli in Bocholt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium