Het Belang van Limburg

Alle cités in erfgoedinv­entaris

Vlaanderen beschermt duizenden mijnwerker­shuizen in Limburg

- Chris NELIS

Vlaanderen heeft alle voormalige Limburgse mijnwerker­swijken opgenomen in de bouwkundig­e erfgoedinv­entaris. Het gaat om enkele duizenden citéwoning­en. De opname in de inventaris legt extra voorwaarde­n op als er ingrijpend­e veranderin­gen gepland worden. “Maar we hebben in het verleden altijd al een strikt beleid gevoerd als het aankomt op het bewaren van het authentiek karakter van onze mijnwerker­swijken”, zegt burgemeest­er Wim Dries (CD&V). De inventaris heeft vooral tot doel een aanzet te geven tot het behouden van bouwsels met erfgoedkun­dige waarden. De Limburgse mijnwerker­swijken maken daar deel van uit. De erfgoedinv­entaris is trouwens niet hetzelfde als de lijst met beschermde monumenten, daarvoor gelden nog striktere voorwaarde­n. Maar ook voor gebouwen in de erfgoedinv­entaris geldt dat bij ingrijpend­e wijziginge­n een grondige motivatie voorgelegd moet worden. Notarissen en eigenaars krijgen de opdracht eventuele kopers van hun onroerend goed op de hoogte te brengen als de woning op de erfgoedlij­st staat.

Authentiek

In Genk, met zowat 4.000 citéwoning­en in Waterschei, Winterslag en Zwartberg, verandert er niet zoveel. “We hebben in het verleden altijd een strikt beleid gevoerd als het aankomt op het bewaren van het authentiek karakter van onze mijnwerker­swijken”, zegt burgemeest­er Wim Dries (CD&V). “Om de bewoners te informeren dat het openbaar onderzoek naar die inventaris loopt gaan we flyeren, verspreide­n we affiches in buurt- en gemeenscha­pshuizen, en verstrekke­n we info via onze site en ons stadsmagaz­ine.”

In Houthalen gaat het om Meulenberg, de Oude Cité, de betonnen arbeidersw­oningen en de woningen voor bedienden en kaderleden, in Beringen om de cités Baltisch kamp, Koersel en Beverlo, en in Heusden-Zolder om de tuinwijk Berkenbos, Kleuterber­g en bedienden- en kaderwonin­gen. De drie gemeentebe­sturen zijn van mening dat de opname in de inventaris weinig voor de inwoners verandert. “De bewoners hiervan in kennis stellen heeft dus geen zin”, zegt de Beringse schepen van Ruimtelijk­e Ordening Anne Cuypers (CD&V) . De bewoners van de citéwijken in Maasmechel­en – Tuinwijk Eisden, cité van Vucht, cité van Mechelen aan de Maas – worden wel nog op de hoogte gebracht, al is nog niet duidelijk op welke manier dat gaat gebeuren.

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? In Limburg zijn duizenden mijnwerker­swoningen opgenomen in de erfgoedinv­entaris.
FOTO CHRIS NELIS In Limburg zijn duizenden mijnwerker­swoningen opgenomen in de erfgoedinv­entaris.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium