Het Belang van Limburg

Oevers aan ’t Molenveld verdwijnen in de Maas

- Mark DREESEN

In gehucht ’t Molenveld in Stokkem zijn de werken gestart voor het afgraven van de zomeroever­s van de Maas. Op die manier wil men de Maas bij het veerpont in Meeswijk en in ‘t Molenveld meer ruimte geven. In totaal wordt 6 miljoen kubieke meter grond afgegraven en zal het maaiveld vier meter lager opnieuw aangelegd worden. Concreet krijgt 104 ha bruto buitendijk­s grondgebie­d aan de Maas in DilsenStok­kem en Maasmechel­en een nieuw verlaagd reliëf. Taverne ’t Molenveld langs de Maas verdwijnt, fietsers op de zomeroever­s worden omgeleid want ook de fietspaden verdwijnen in de Maas. Uit een studie die De Vlaamse Waterweg in 2012 liet uitvoeren, bleek dat de Maas bij het veerpont en taverne 't Molenveld een flessenhal­s had. Bij hoog water moest al het Maaswater door de flessenhal­s. “Hierdoor kunnen bij hoge afvoeren sterke stroomsnel­heden ontstaan en moet een te grote hoeveelhei­d water door een te smal rivierbed stromen”, aldus een woordvoerd­er van De Vlaamse Waterweg. “Tijdens het hoogwater van 2010-2011 vond er ter hoogte van taverne ’t Molenveld, over een lengte van 80 meter, een grote afschuivin­g van de zomeroever plaats. Door deze afschuivin­g ontstonden er in de bedding van de Maas wervelkuil­en met een diepte tot 7 meter. In 1993 brak in dit gebied bijna de Molenveldd­ijk door. Door de mijnverzak­kingen zou het water de dorpen Leut, Meeswijk en Lanklaar blank zetten. Om deze situatie op te lossen zijn structurel­e ingrepen noodzakeli­jk en moet ook de taverne afgebroken worden. Taverne ’t Molenveld zal einde juni uit het Maaslandsc­hap verdwijnen. Alle terreinen rond de taverne worden verlaagd en afgegraven. De grond die bij deze rivierverr­uimingswer­ken vrijkomt, zal gebruikt worden als aanvulling van het gebied Booien-Veurzen. Er wordt op het Molenveld geen grind gewonnen.”

Gasleiding

Burgemeest­er Lydia Peeters (Open Vld): “In 't Molenveld loopt ook een gasleiding van Fluxys Gasunie onder de Maas door. Om de veiligheid te verhogen wordt de gasleiding deze zomer dieper aangelegd. De vrije ruimte tegenover de woonkernen Boyen en Molenveld aan Nederlands­e zijde bestaat uit oude grindgaten die opgevuld zijn met mijnafval. Het is daarom niet mogelijk om aan Nederlands­e zijde de rivier te verruimen. Ter hoogte van Grevenbich­t en Nattenhove­n zal Nederland wel beperkte ingrepen uitvoeren, maar deze zijn onvoldoend­e om het waterpeil bij hoogwater genoeg te laten dalen. Dit is ook de reden waarom de weerdverla­ging gedeelteli­jk gefinancie­rd wordt door Nederland.”

Taverne ’t Molenveld zal einde juni uit het Maaslandsc­hap verdwijnen. Alle terreinen rond de taverne worden verlaagd en afgegraven De Vlaamse Waterweg

Fietspaden

Gisteren werd gestart met het graven van een diepe sleuf in het landschap, het aanbrengen van landtongen in de Maas en het opbreken van asfalt van de bestaande fietspaden. De uitbaters van taverne ’t Molenveld zijn inmiddels verhuisd en hebben een nieuwe taverne geopend langs de Maas in Nederland. De kostprijs van de weerdverla­ging is geraamd op 10 miljoen euro, een gedeelde investerin­g tussen Vlaanderen en Nederland. De opbrengst van de grindwinni­ng was niet kostendekk­end voor de weerdverla­ging.

 ??  ?? De werken aan de Maas in Stokkem zijn indrukwekk­end. Straks staat de bekende Taverne Molenveld eenzaam hoog op een eiland.
De werken aan de Maas in Stokkem zijn indrukwekk­end. Straks staat de bekende Taverne Molenveld eenzaam hoog op een eiland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium