Het Belang van Limburg

Daar is ‘De Stoel’ weer

Populair tv-spel is voortaan apart programma

- Tom VETS

Geen zomer zonder ‘De Stoel’. Tot vorig jaar was het een onderdeel van ‘1000 Zonnen’, maar dat zomermagaz­ine komt niet terug. Een nieuw team maakt van het populaire spelletje nu een nieuw programma. Vanavond is al de eerste opname, maandag komt de reportage op tv. “An sich is er zo goed als niks aan ‘De Stoel’ gewijzigd”, vertelt producer Johan Celen. “Het is een ijzersterk en bovendien oersimpel concept. Je kan het zelfs in één zin uitleggen. We hebben de strandstoe­l in een nieuw kleedje gestoken, maar daar blijft het bij. Al vaker hebben we geprobeerd dingen te veranderen, maar elke keer stellen we vast dat het dan toch maar een flauw afkooksel van het origineel is.” Deze zomer zullen er af en toe ook ijsjes te verkrijgen zijn tijdens de opname. “Dat zal niet alle dagen zijn, maar verspreid over de zomer. Er zal dan ook een bekende Vlaming op post zijn om de ijsjes mee uit te delen. We communicer­en dat niet op voorhand, maar dat is een extra verrassing.” De voorbije tien zomers werd ‘De Stoel’ gemaakt door Jean-Marie Aerts, die het item meer dan 600 keer filmde voor ‘1000 Zonnen’. “Jean-Marie besloot vorige zomer er mee te kappen, en nu staat er een nieuwe ploeg klaar. Die gaat wel anders te werk. Jean-Marie filmde en interviewd­e tegelijk, en was ook bij de montage betrokken. Nu hanteren we dezelfde werkwijze, als bij reportages in ‘Iedereen Beroemd’: een volwaardig­e cameraploe­g met een regisseur. Veel zal de kijker daar niet van merken”, stelt Celen gerust. Aerts verklaarde vorig jaar dat hij in elke stad, dorp en gehucht in Vlaanderen was geweest. “We hebben lijsten bijgehoude­n waardoor we weten waar ‘De Stoel’ al is geweest. Maar we hebben ook toeristisc­he diensten aangesprok­en om ons tips te bezorgen. Daar zaten heel wat nuttige locaties bij, maar uiteraard laten de gemeenten niet op voorhand weten dat we ’s avonds langskomen. Het spel moet eerlijk gespeeld worden. Johan CELEN

Producer Meestal kiezen we voor locaties waar je niet tot op enkele meters met je auto bij ‘De Stoel’ geraakt, al is dat niet evident als je midden in de stad staat.”

Wasmand

Elke opname is spannend. Een paar keer kwam er helemaal niemand opdagen, een andere keer waren er liefst 220 mensen. Anekdotes bij de vleet, zoals die keer toen men in de lente een locatie met beelden had gefilmd, die tijdens de zomeropnam­e plots afgesloten was. In allerijl moest toen een alternatie­ve plek gezocht worden. Eén minder leuk verhaal staat Johan Celen nog helder voor de geest. “Ik zat ’s avonds op een terrasje iets te drinken. Op Facebook zag ik plots mensen met een wasmand, het voorwerp dat je die dag moest meenemen naar ‘De Stoel’, maar ze zeiden dat ‘De Stoel’ nergens te bespeuren was. Ondertusse­n belde de crew om te zeggen dat er niemand kwam opdagen. Wat bleek? Maanden eerder waren alle locaties gefotograf­eerd. Tijdens de autorit naar de opname werd het locatieboe­k op de verkeerde pagina opengelegd, toevallig op een pagina waarvan de foto enorm leek op de locatie waar men naartoe had moeten rijden. Achteraf kan je er eens om lachen, maar op dat moment voel je de grond onder je voeten wegzakken. Er zat niks anders op dan de fout de volgende dag gewoon te communicer­en, ’s avonds opnieuw de juiste locatie te tonen en de hoofdprijs als goedmakert­je twee keer weg te schenken. Sindsdien letten we er extra op dat zo’n fout niet meer voorkomt.” ‘De Stoel’ start jaargang 11. “We zijn al erg lang bezig. Dat beseffen we ook. Maar nog steeds vragen mensen wanneer ‘De Stoel’ terugkomt. Het is zo'n sterk merk dat het de evidentie is om door te gaan.”

De Stoel’, Eén, vanaf maandag, 20 uur

Het is zo’n sterk merk dat het de evidentie is om door te gaan

VRT onthult nieuw logo

De

VRT-top heeft gisteren het jaarversla­g

2016 voorgestel­d in het

Vlaams

Parlement. De openbare omroep behaalde met een budget van 443 miljoen euro en 2.227 actieve personeels­leden alle doelstelli­ngen van de beheersove­reenkomst. De omroep zet volop in op digitale innovatie. VRT NU, waarop programma's live en uitgesteld te zien zijn, heeft al een half miljoen accounts. De Vlaamse volksverte­genwoordig­ers kregen ook de primeur van de nieuwe huisstijl en het nieuwe logo van de VRT als overkoepel­end merk. De verschille­nde merken zullen later stap voor stap vernieuwd worden.

 ??  ??
 ?? Foto JOREN DE WEERDT ?? Vlamingen zullen voor het elfde jaar op rij op zoek kunnen gaan naar ‘De Stoel’.
Foto JOREN DE WEERDT Vlamingen zullen voor het elfde jaar op rij op zoek kunnen gaan naar ‘De Stoel’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium