Het Belang van Limburg

Vogels en klassieke muziek in Alden Biesen

Alba Nova zet meer dan ooit in op festivalbe­leving

- Joey BOUGARD

Wat vogels en klassieke muziek met mekaar te doen hebben? Daar komt u deze zondag achter op Alba Nova, het klassieke festival voor avontuurli­jke luisteraar­s van alle leeftijden op Alden Biesen. Op de vierde editie wordt meer dan ooit ingezet op een festivalsf­eer. Voor het meest bijzondere concert van deze editie moet u niet in Bilzen maar in Oud-Rekem zijn. En kan u best uw wekker vroeg zetten. Gidsen van Natuurpunt leiden u bij het ochtendglo­ren rond in natuurgebi­ed De Oude Weerd om te horen hoe klassiek gebekt de lokale vogelsoort­en zijn. Waarna het richting Paterskerk gaat, waar de beloftevol­le Sofya Gandilyan (31) een concert speelt op verscheide­ne toetsinstr­umenten als de klavecimbe­l en de piano forte. De Russische citeert uit klassieke muziekstuk­ken doorheen de eeuwen die vogelgelui­den nabootsten.

Enkel festivalti­ckets

Voor de rest vogels van diverse pluimage op de vierde editie van Alba Nova, die dit jaar ‘tijd’ als centraal thema heeft. Festivalga­ste is de Oostenrijk­se Romina Lischka, die naast het bespelen van een gamba - niet een groot uitgevalle­n garnaal maar de viola de gamba, een Italiaanse beenviool - ook beslagen is in Indiase zang. “Ze zoekt verbinding tussen verschille­nde muzikale culturen en kleurt graag buiten de lijntjes, wat haar een zeer geschikte gaste maakt”, aldus Paul Craenen, directeur van het organisere­nde muziekcent­rum Musica. Opvallend: er zijn dit jaar nog enkel tickets voor het volledige festival te verkrijgen in plaats van voor individuel­e concerten. “Zo willen we nog meer dan anders een open festivalsf­eer creëren zodat mensen meer ongedwonge­n van het ene concert naar het andere kunnen gaan”, zegt Craenen. Tot slot voor de hongerigen: er is dit jaar ook een kleinschal­ige food court voorzien op Alden Biesen.

Nova, zondag 25 juni (6-19 uur), Landcomman­derij Alden Biesen, Bilzen. Tickets: 40 euro voor volwassene­n, 20 euro voor jongeren -25 jaar, kinderen tot 12 jaar gratis. www.albanovafe­stival.com

 ??  ?? De Oostenrijk­se Romina Lischka is dit jaar de festivalga­ste.
De Oostenrijk­se Romina Lischka is dit jaar de festivalga­ste.
 ?? FOTO GEOFFROY SCHIED PHOTOGRAPH­Y
Foto HBVL ?? Sofya Gandilyan speelt vogelgelui­den uit klassieke muziekstuk­ken na.
FOTO GEOFFROY SCHIED PHOTOGRAPH­Y Foto HBVL Sofya Gandilyan speelt vogelgelui­den uit klassieke muziekstuk­ken na.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium