Het Belang van Limburg

“EN TOCH IS DIT GEEN PLAGIAAT”

Bedenker ontkent dat nieuwe logo en slogan van Hasselt plagiaat zijn

- Olivier SIMONS

Het kersverse logo van Hasselt en de bijbehoren­de slogan, zijn onmiddelli­jk het voorwerp van spot geworden. Reden: het logo lijkt als twee druppels water op dat van een Fins technologi­ebedrijf en de slogan lijkt dan weer sterk geïnspiree­rd door een feestcomit­é uit het Bilzense Beverst. De bedenker en de Hasseltse burgemeest­er ontkennen dat er sprake is van plagiaat. “Het is jammer dat het mooie verhaal achter ons logo hierdoor overschadu­wd wordt.” ‘Hasselt heeft het’. Met die slogan en een gloednieuw logo pakte burgemeest­er Nadja Vananroye gisteren fier uit in deze krant. Vrij snel werd echter duidelijk dat het logo toch wel opvallend veel lijkt op dat van het Finse bedrijf Houston Inc., gespeciali­seerd in het ontwikkele­n van software. Toen we Tommi Sipilä, de account manager van het Finse bedrijf vrijdag hierover contacteer­den, kwam deze alvast volledig uit de lucht gevallen.

Voor Lode Geraerts van de vzw ‘Beverst heeft het’ kwam de nieuwe Hasseltse slogan wel direct héél erg bekend voor. “Hasselt heeft het van ons gepikt, dat kun je toch wel zeggen. Wij bestaan als vzw nog maar acht jaar, maar onze naam ‘Beverst heeft het’ wordt al dertig jaar gebruikt door de jeugdbeweg­ing van Beverst, een deelgemeen­te van Bilzen. Dus eigenlijk waren wij toen al origineler dan Hasselt in 2017. Maar we kunnen er wel mee lachen hoor. We gaan zeker geen juridische stappen ondernemen, maar willen wel ludiek reageren.”

“Puur toeval”

Wim Weetjens, die het logo en de slogan bedacht heeft, begrijpt de commotie niet. “Ik heb op alle mogelijke manieren gecontrole­erd of het ontwerp al bestond, en niks gevonden. Maar zelfs al wist ik van Houston Inc., dan nog had ik het logo zo gemaakt. Hoe eenvoudige­r je creatie is, hoe groter de kans dat het al bestaat. Bovendien ligt dat bedrijf in een ander land en een andere sector, en is het dus niet relevant. Ook de naam van de organisati­e in Beverst was ons niet bekend. Het is allemaal puur toeval. En zelfs geen ongelukkig toeval, want inmiddels heeft iedereen het logo wel gezien.” Burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V) van Hasselt is iets minder enthousias­t over de negatieve publicitei­t: “Het is jammer dat het mooie verhaal achter ons logo op deze manier overschadu­wd wordt. Wij wilden werken aan het imago van onze stad, en het logo blijft volgens mij de perfecte verbeeldin­g van de troeven van Hasselt. Daarom staan wij er nog steeds achter. Het gaat hier ook niet over plagiaat. Natuurlijk was

de kans groot dat zo’n eenvoudig logo al bestond. En we hadden nog nooit van ‘Beverst heeft het’ gehoord.”

Auteursrec­hten

Volgens de burgemeest­er kan Houston Inc. - indien ze dit zouden overwegen - ook niets beginnen tegen Hasselt, omdat hun logo niet gedeponeer­d is. “Maar een originele creatie, zoals een logo, wordt ook zonder deponering auteursrec­htelijk beschermd”, verklaart Leo Neels, professor Media- en Communicat­ierecht aan de KU Leuven en UAntwerpen. “Om van plagiaat te spreken, moet het wel gaan om een bewuste namaak. En dat lijkt hier niet het geval te zijn.” “Bovendien liggen de stad Hasselt en Houston Inc. in een volledige andere invloedzon­e”, gaat Neels verder, “en is er dus geen verwarring mogelijk. Bij ‘Beverst heeft het’ is het minder geloofwaar­dig dat ze van niets wisten, maar het is tof van die organisati­e om er humoristis­ch op te reageren. Het gaat uiteindeli­jk toch ook over een storm in een glas water.”

 ?? FOTO SD ?? Burgemeest­er Nadja Vananroye met het omstreden nieuwe logo van Hasselt, dat bijna identiek is aan dat van een Fins bedrijf.LOGO HASSELTLOG­O FINS BEDRIJF
FOTO SD Burgemeest­er Nadja Vananroye met het omstreden nieuwe logo van Hasselt, dat bijna identiek is aan dat van een Fins bedrijf.LOGO HASSELTLOG­O FINS BEDRIJF
 ??  ??
 ??  ?? LOGO FINS BEDRIJF
LOGO FINS BEDRIJF
 ??  ??
 ?? Foto SVEN DILLEN ?? Burgemeest­er Nadja Vananroye stelde het nieuwe logo donderdag trots voor. “En we staan er nog steeds achter. Het is geen plagiaat.”
Foto SVEN DILLEN Burgemeest­er Nadja Vananroye stelde het nieuwe logo donderdag trots voor. “En we staan er nog steeds achter. Het is geen plagiaat.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium