Het Belang van Limburg

Hoopvol signaal

- REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

De Lijn 19 tussen Mol en Hamont wordt geëlektrif­iceerd. En er komst een studie naar de heropening van Lijn 18 tussen Hasselt en Neerpelt. Dat zegt federaal minister van Mobiliteit François Bellot in ons politieke weekendint­erview Dewitte & Donckier. Daarmee is Limburg goed voor 85,9 miljoen euro of 23 procent van de 368 miljoen euro die Vlaanderen extra krijgt voor prioritair­e spoorinves­teringen. Dat is in principe goed nieuws voor onze provincie. Maar is het dat ook echt? Enige nuance is op zijn plaats, ook omdat er voor het overige weinig tot niets voor Limburg zit in de klassieke investerin­gsmiddelen van NMBS en Infrabel. De elektrific­atie van de spoorlijn tussen Mol en Hamont is een onderdeel van de IJzeren Rijn. Strikt genomen heeft onze provincie niets aan die IJzeren Rijn. Die moet vooral dienen om de haven van Antwerpen via Nederland te verbinden met het Duitse Ruhrgebied. Waarmee we niet willen gezegd hebben dat we tegen de IJzeren Rijn zijn. Alles wat goed is voor de Antwerpse haven, is goed voor de Vlaamse economie en dus ook voor ons. Onrechtstr­eeks kunnen we wel ons voordeel doen met de IJzeren Rijn. Die kan helpen om vrachtverk­eer van de E313 en E314 te halen. Maar dat zal nog enige tijd duren wegens discussies over het beste tracé voor de IJzeren Rijn in Nederland en Duitsland. Dat er een studie komt naar het opnieuw in gebruik nemen van de Lijn 18 Hasselt-Neerpelt is in principe beter nieuws voor Limburg. Maar het gaat hoe dan ook maar om een studie. De investerin­gsbeslissi­ng is ten vroegste voor over vier jaar en dan zal moeten blijken of Lijn 18 nog altijd een prioriteit is. Bovendien moeten er tegen die tijd ook de nodige vergunning­en zijn. Wat maakt dat we nu al ons hart vasthouden. We hebben ons in Limburg immers gespeciali­seerd in het tegenhoude­n van projecten. Denken we maar aan de protesten en gerechteli­jke acties tegen de uitbreidin­g van logistiek bedrijf H.Essers in Genk, de aanleg van de Noord-Zuid, het mogelijke gebruik van Brustem voor grootschal­ige evenemente­n of de aanleg van het grootste zonnepark van Europa op het Kristalpar­k in Lommel. Dan weer voor zeldzame bomen en bloemen, dan weer voor insecten. Ongetwijfe­ld zal dat ook zo zijn wanneer men Lijn 18 terug wil activeren.

Nu goed, we willen ook niet al te pessimisti­sch zijn. Door onze chaotische ruimtelijk­e ordening en het uiteen trekken van wonen en werken hebben we onszelf veroordeel­d tot de auto. We rijden ons hopeloos vast. Openbaar vervoer en goederenve­rvoer per spoor zijn de alternatie­ven. De bewustword­ing was er al. Nu investeren we er ook meer in. Dat is een goede zaak.

Er komt een studie naar het opnieuw in gebruik nemen van de treinverbi­nding tussen Hasselt en Neerpelt. Het is maar een studie. Toch willen we het zien als een hoopvol signaal

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium