Het Belang van Limburg

Ridley neemt fietsen Merckx over

Berings bedrijf koopt iconisch fietsenmer­k Eddy Merckx

- Dominiek CLAES

Race Production­s, het bedrijf uit Beringen-Paal achter de Ridley racefietse­n, neemt het iconische fietsenmer­k Eddy Merckx uit Zellik over. De overnamepr­ijs is niet bekend, maar het is geen geheim dat Eddy Merckx Cycles financiële moeilijkhe­den kende. “Wij garanderen het voortbesta­an en de ontwikkeli­ng van dit merk”, zegt Jochim Aerts, CEO van Ridley. Eddy Merckx Cycles werd in 1980 opgericht door Eddy Merckx himself, de grootste wielrenner aller tijden. Hij bleef ook medeaandee­lhouder tot hij in 2014 uit het kapitaal stapte. Sindsdien was het bedrijf in handen van de holding Diepenstey­n van Jan Toye, ook aandeelhou­der van bedrijven als Sibelco, Etex en tot voor kort ook Brouwerij Palm. Toye stopte dat jaar bijna 14 miljoen extra kapitaal in Eddy Merckx Cycles om het bedrijf opnieuw in financieel evenwicht te brengen, en met de opdracht om meer fietsen te verkopen in het buitenland.

Belgische wielerindu­strie

Het herstelpla­n lukte slechts gedeelteli­jk. Eddy Merckx Cycles slaagde er afgelopen jaar in om bijna 1.500 fietsen te verkopen in de VS. Maar het bedrijf bleef te klein om op te boksen tegen de grote spelers of om grote internatio­nale distributi­epartners voor zich te winnen. Vorig jaar sloot het bedrijf af met een verlies van 5,7 miljoen euro en was het gecumuleer­d verlies al opgelopen tot 17 miljoen euro.

Nu neemt Ridley het iconische merk dus onder de vleugels. Het bedrijf Eddy Merckx Cycles – met een kleine twintig medewerker­s – blijft voorlopig gevestigd in Meise. CEO Jochim Aerts van Ridley is best trots. “De synergie tussen beide merken kan de Belgische wielerindu­strie naar ongekende hoogtes tillen. Eddy Merkx heeft als merk zoveel geschieden­is, was vaak een voorloper onder de fietsenmer­ken en betekent erg veel voor de Belgische wielerindu­strie. Eddy Merckx en Ridley zijn de twee meest befaamde Belgische wielermerk­en en nu kunnen ze elkaar sterker maken. We zullen ook de eigenheid en erfenis van de Eddy Merckxfiet­sen in ere houden.”

Bart Van Muylder, CEO van Diepenstey­n, de vorige eigenaar van Eddy Merckx Cycles, kan er ook Jochim AERTS

CEO Ridley mee leven: “We zijn ontzettend tevreden dat Ridley onze visie voor de toekomst van het merk Merckx deelt. Wil het merk mondiaal echt doorbreken, moet het aansluiten bij een grotere speler. Wij vonden het onze verantwoor­delijkheid om dit stuk Belgisch patrimoniu­m in Belgische handen door te geven. Ridley is met zijn wereldwijd­e distributi­e de ideale partij om het eerbetoon aan Eddy Merckx verder te zetten.”

Innovatie

Race Production­s werd door Jochim Aerts in 1990 opgericht als framebouwe­r. Sinds 1997 volgde daaruit het merk Ridley, wereldwijd bekend om zijn aerodynami­ca, endurance- en cyclocross­fietsen. Het Belgische profteam Lotto-Soudal bijvoorbee­ld rijdt met Ridley-fietsen. Ridley ligt mee ook aan de grondslag van Bike Valley, een samenwerki­ngsplatfor­m van verschille­nde Belgische bedrijven actief in de wielerindu­strie. Er werken ruim zeventig mensen.

Eddy Merckx en Ridley zijn de twee meest befaamde Belgische wielermerk­en, en nu maken ze elkaar sterker

 ?? FOTO KH ??
FOTO KH

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium