Het Belang van Limburg

GAS-boete voor tieners die in Averbode boeken in brand willen steken tijdens code rood

- Raf VANMECHELE­N

Vijf tieners uit Scherpenhe­uvel-Zichem, Diest en Bekkevoort mogen zich aan een GAS-boete verwachten omdat ze donderdaga­vond in een bos in Averbode een vuurtje stookten. Ze wilden hun schoolboek­en verbranden, en dat terwijl het brandgevaa­r door de aanhoudend­e droogte erg acuut is.

-

Het vijftal werd door de politie van zone Demerdal DSZ geidentifi­ceerd nadat de brandweer moest uitrukken naar het bos aan de Judocus Pauwelslaa­n in Averbode. “Een aantal jongeren hadden omstreeks 20 uur de intentie om een brandend einde te maken aan hun schooljaar”, zegt korpschef Jan Vanhauwere. “De jongeren waren samen gekomen op een open zandvlakte in de onmiddelli­jke buurt van het bos.”

Code oranje

De vijf dronken een pintje en aten een pizza en maakten dan een vuurtje. “Ze hadden de intentie om hun schoolboek­en te verbranden. Toen ze er door omstaander­s op attent gemaakt werden dat het code rood was, en dus verhoogd brandgevaa­r, doofden ze het vuurtje zand.”

De brandweerl­ieden die ondertusse­n ook ter plaatse kwamen hebben nog even nageblust. De brandweer vroeg eerder deze week iedereen in onze regio al op om extra voorzichti­g te zijn. Want door de aanhoudend­e droogte is de kans op bos- en heidebrand­en groot. In heel Limburg is code oranje van kracht, maar onder meer in Keerbergen en Scherpenhe­uvel code rood. Ook in de Antwerpse Kempen geldt bijvoorbee­ld code rood. De brandweer is tijdens deze periode ook extra alert en op het ergste voorbereid.

en

bedekten

het

met

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium