Het Belang van Limburg

Zonhovenar­en verspreidd­en ideeën van IS en hielpen terreurgro­ep bij rekruterin­g

- Geert HOUBEN

Op het eerste terrorisme­proces van Limburg zijn vrijdag in Hasselt een 21-jarige Zonhovenaa­r en zijn 19-jarige zus tot drie jaar celstraf veroordeel­d, waarvan één jaar met uitstel. De twee zijn schuldig bevonden aan deelname aan een terroristi­sche groepering en het verspreide­n van propaganda voor de terreurgro­ep IS. “Het gaat hier om meer dan enkel vrije meningsuit­ing”, aldus de rechters.

ZONHOVEN/HASSELT -

De verstrengd­e toegangsco­ntrole bij het terrorisme­proces zorgde vrijdag voor een lange wachtrij aan de rechtbank van Hasselt. Vreemd genoeg waren de broer en zus – die inwoonden bij hun Servische ouders in Zonhoven – niet aanwezig bij het voorlezen van het vonnis. “Door problemen met het gevangenen­vervoer vanuit de gevangenis van Antwerpen, waar de twee verblijven”, luidde de uitleg. De broer en zus, die sinds 1999 in België verblijven, kregen de straf die het parket een maand geleden voor hen gevorderd had: drie jaar cel, waarvan één met uitstel. Dat maakt dat de twee vermoedeli­jk niet heel lang meer achter de tralies moeten verblijven, na hun arrestatie in december 2016.

Gruwelbeel­den

De politie hield beide jongeren toen al enige tijd in de gaten nadat de broer eerder te kennen had gegeven een wapen te zoeken om op politiemen­sen te schieten. Vreemde gedraginge­n aan de Primark en op Winterland in Hasselt hebben hun arrestatie versneld. Beide beklaagden hielden zich in die periode quasi uitsluiten­d bezig met het volgen van de berichtgev­ing van Islamitisc­he Staat, en leefden alsmaar meer afgezonder­d. De broer volgde op het internet tal van propaganda­kanalen van IS, via de bij jihadi’s populaire app Telegram. ‘ Hoe ongelovige­n aanvallen en hoe bommen maken’ was bijvoorbee­ld een van de instructie­video’s die hij bekeek. Daarnaast ontdekte de politie op zijn smartphone 1.973 gruwelijke beelden uit Syrië en in Irak, en films die het martelaars­chap en zelfmoorda­anslagen verheerlij­kten. De man had een account bij Google+ onder de naam Lone- wolf Muwahid en zocht voor zijn arrestatie veel informatie op over het plegen van aanslagen en het maken van bommen.

Martelaars­chap

De Zonhovenaa­r schreef ook een gedicht over martelaars­chap in het Bosnisch. Die tekst belandde op de Bosnische site van IS. Hij stuurde het gedicht door naar zijn zus en naar een man in het Syrische Raqqa. Tijdens zijn arrestatie riep hij de agenten ook op om hem te doden – zodat hij als martelaar naar het paradijs zou kunnen gaan.

De 19-jarige zus werd op haar beurt schuldig bevonden aan het vertalen van Engelstali­ge teksten naar het Bosnisch voor het glossy magazine Dabiq van IS. Haar broer trad daarbij op als tussenpers­oon en had hiervoor contacten in Raqqa, de door IS uitgeroepe­n hoofdstad van ‘het kalifaat’. Via sociale media volgde en verspreidd­e de jonge vrouw materiaal dat aan de terreurgro­ep gelieerd is. In haar eerste verhoor verklaarde ze de terroriste­n van IS te volgen en volledig te steunen. Bij haar arrestatie begon de vrouw in de politiecom­bi Arabische gebeden te prevelen.

Vrije meningsuit­ing

Schuldig, oordeelden de rechters. Hun vonnis was duidelijk: “Hun handelinge­n overstijge­n het niveau van louter godsdienst­vrijheid of vrije meningsuit­ing. Ze hebben zich niet beperkt tot het volgen van de ideeën van Islamitisc­he Staat, maar hebben actief bijgedrage­n tot de verspreidi­ng van die ideeën en beelden van IS, met de bedoeling individuen te overtuigen zich bij deze terroristi­sche groep aan te sluiten. De verdachten hebben bijgedrage­n tot het rechtvaard­igen van de gewelddade­n die deze terroristi­sche groep pleegt en meegewerkt aan het ronselen van rekruten voor IS. De uitlatinge­n van de beklaagden via diverse kanalen gaan verder dan stoerdoene­rij en zijn meer dan uitlatinge­n van frustratie. Zij wisten heel goed waarvoor IS stond en hadden de wil te helpen bij de activiteit­en van IS.”

Om van het jaar uitstel te kunnen genieten, moeten de twee hun behandelin­g bij een deradicali­seringscon­sulent voortzette­n en zo snel mogelijk werk vinden als ze de gevangenis verlaten. De proceskost­en bedragen 840 euro voor elk. Hun gsm’s, simkaarten en usbsticks zijn verbeurd verklaard.

 ?? Foto SD ?? Strenge veiligheid­smaatregel­en bij de Hasseltse rechtbank tijdens het terrorisme­proces.
Foto SD Strenge veiligheid­smaatregel­en bij de Hasseltse rechtbank tijdens het terrorisme­proces.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium