Het Belang van Limburg

Terreurcon­troles maken illegale wapens duurder

Prijs van kalasjniko­vs in Brussel fors gestegen na aanslagen

- Timmie VAN DIEPEN

Een kalasjniko­v kopen op de zwarte markt in Brussel kon enkele jaren geleden nog voor amper 1.200 euro. Vandaag is die prijs gestegen tot 2.000 à 3.000 euro. Dat blijkt uit een rapport over de Belgische illegale vuurwapenm­arkt van het Vlaamse Vredesinst­ituut. Het instituut citeert de Brusselse federale gerechteli­jke politie, die een opvallende daling ziet in de illegale wapentrafi­ek sinds de aanslagen in Frankrijk en ons land. Tegelijk stegen de prijzen. Volgens de politie is dat een gevolg van de strengere controles op illegale wapenhande­l. Hoeveel illegale vuurwapens er precies in België circuleren is volkomen onduidelij­k, maar het gaat om een groot aantal. De laatste schatting uit 2006 hield het op 600.000 tot 1,1 miljoen stuks, maar wetenschap­pelijke grond voor die cijfers is er niet, zo zegt het Vlaamse Vredesinst­ituut dat gisteren in het Vlaams Parlement een nieuw rapport voorstelde over de illegale vuurwapenm­arkt in ons land.

Nieuwe amnestie

Veelal hebben illegale vuurwapenb­ezitters geen slechte bedoelinge­n. Het grootste deel van de illegale wapens is in het bezit van mensen die zich niet in regel hebben gebracht na de verstrengi­ng van de wapenwet in 2006 en 2013. Daarom kondigde minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gisteren aan dat hij volgend jaar een nieuwe amnestiepe­riode voorziet voor wie zich alsnog in regel wil brengen met de wet zonder gestraft te worden. Amnestie of niet, een belangrijk deel van de illegale vuurwapens blijft hoe dan ook in handen van het criminele milieu, dat als grootste driver van de illegale wapenmarkt wordt beschouwd. Zo kochten de broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui, die zich opbliezen bij de zelfmoorda­anslagen in Zaventem en Maalbeek, de vuurwapens die gebruikt werden voor de aanslagen in Parijs op de Belgische illegale markt. Ze gebruikten daarvoor hun oude contacten in het criminele milieu. De El Bakraouis verzamelde­n ook een aantal automatisc­he wapens voor de aanslagen in ons land, maar ze werden niet gebruikt. Vermoedeli­jk door een gebrek aan laders. De wapens werden verstopt in een garagebox, maar ze blijven na verschille­nde huiszoekin­gen nog altijd spoorloos.

Prijzen

Opvallend is wel dat sinds de aanslagen in Frankrijk en ons land de prijzen van illegale wapens vooral in Brussel exponentie­el zijn gestegen. Terwijl een kalasjniko­v in de hoofdstad enkele jaren geleden nog 1.200 euro kostte, is dat nu al 2.000 à 3.000 euro. Elders op de Belgische markt is het goedkoper, met prijzen van 2.000 tot 2.500 euro. Ook de prijzen van pistolen schoten de hoogte in. Volgens de federale gerechteli­jke politie van Brussel kan die prijsstijg­ing worden toegeschre­ven aan de verhoogde aandacht van politie en gerecht voor terrorisme en daaraan gelieerde fenomenen zoals illegale wapenhande­l. Sommige wapenhande­laars verplaatse­n hun activiteit­en daardoor naar andere Belgische steden. Tot slot vreest de politie de invloed van teruggekee­rde Syriëstrij­ders, die door hun contacten toegangen kunnen blijven houden tot de illegale wapenmarkt en zo radicale cellen in Europa kunnen bevoorrade­n met wapens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium