Het Belang van Limburg

Zelfrijden­de bus kan snelheid aanpassen aan voetganger­s

Nieuwe stap in ontwikkeli­ng dankzij twee jaar durend onderzoek in Lommel

- Timmie VAN DIEPEN

De zelfrijden­de bus is nog niet voor morgen, maar de ontwikkeli­ng ervan heeft opnieuw een belangrijk­e horde genomen. Na twee jaar onderzoek op de terreinen van Flanders Make in Lommel is een consortium van Vlaamse bedrijven en onderzoeke­rs erin geslaagd een bus te ontwikkele­n die zelf zijn snelheid aanpast aan de verkeersom­geving. Via infraroodc­amera’s en een radar kan de bus zelf bepalen of er geremd of gestopt moet worden voor voetganger­s of fietsers. “Tussen dit prototype en een bus die effectief op de openbare weg kan rijden, is er nog een hele weg af te leggen”, zegt Dirk Steenbeke van Flanders Make. Op de testsite in Lommel werd de afgelopen twee jaar uitvoerig geëxperime­nteerd om de zelfrijden­de bus opnieuw een stukje slimmer te maken. Dat gebeurde in samenwerki­ng met een consortium van bedrijven zoals busbedrijf VDL, Siemens, TomTom en Tennco. Ook onderzoeke­rs van Transport & Mobility Leuven en de UGent waren daarbij betrokken. In totaal kostte het project 5 miljoen euro, grotendeel­s bestaande uit Vlaamse subsidies (4,1 miljoen). “Ons onderzoek richtte zich op de collission avoidance, het vermijden van botsingen”, zegt Steenbeke. Datzelfde systeem zit nu voor een deel ook al in personenwa­gens, maar daar gaat het vooral om de reacties op auto’s die voor de eigen wagen rijden. “Ook als ze plots remmen bewegen deze voertuigen nog altijd in dezelfde richting als de eigen auto. In ons onderzoek hielden we ook rekening met voetganger­s. Dat is fundamente­el anders, omdat voetganger­s plots 360 graden kunnen draaien en een andere richting kunnen opgaan. Dankzij camera’s – waaronder infraroodc­amera’s – en een radar kan onze zelfrijden­de bus nu ook op zulke omstandigh­eden reageren. Door af te remmen om een aanrijding te vermijden, of door helemaal te stoppen als dat nodig is.”

Obstakels ontwijken

De volgende stap is het ontwijken van obstakels op de weg, door de bus zelf in een bepaalde richting te laten sturen. “Maar voor een zelfrijden­de bus ook zijdelings kan bewegen, moet er nog heel wat onderzoek gebeuren”, zegt Steenbeke. “We weten nu wel dat de sensoren die we gebruikten deze reacties kunnen sturen. Maar al die informatie verwerken en vervolgens standaardi­seren, zodat de bus op elk moment zelf weet welke beslissing hij moet nemen, daar ligt de uitdaging. Bovendien moet de software honderd procent ‘fail safe’ worden gemaakt. Software heeft nog al eens de eigenschap te crashen, maar in een zelfrijden­d voertuig wil je dat uiteraard niet meemaken.”

Met het testvoertu­ig dat Flanders Make nu ontwikkeld­e, kan de industrie – busbedrijf VDL in het bijzonder – aan de slag voor verder onderzoek en optimalisa­tie. Maar wanneer zullen we effectief zelfrijden­de bussen op onze wegen zien? “Er wordt gezegd dat autonoom rijden om de hoek ligt, maar het is wel nog een heel grote hoek. Er moet nog veel onderzoek gebeuren”, zegt Steenbeke. “Op de laatste Europese conferenti­es wordt 2022 als richtdatum genoemd voor de eerste toepassing in de praktijk. Tegen dan zal er ergens in Europa wellicht een zelfrijden­de bus op de openbare weg rijden. In het Zweedse Göteborg loopt er nu al een proefproje­ct in gemengd verkeer, in samenwerki­ng met Volvo. En ook in Nederland en Oostenrijk wordt geexperime­nteerd. Door samen te werken met onze buurlanden, kunnen we in Vlaanderen op gelijk niveau blijven. Want dit is zo’n complexe materie dat je er niet van uit mag gaan dat je alles zelf kan ontwikkele­n.”

 ?? FOTO'S FLANDERS MAKE ?? De zelfrijden­de bus op de testbaan in Flanders Make in Lommel. “Onze bus kan nu afremmen of stoppen om een botsing met een voetganger te vermijden.”
FOTO'S FLANDERS MAKE De zelfrijden­de bus op de testbaan in Flanders Make in Lommel. “Onze bus kan nu afremmen of stoppen om een botsing met een voetganger te vermijden.”
 ?? Foto FLANDERS MAKE ?? Het dashboard van de testbus.
Foto FLANDERS MAKE Het dashboard van de testbus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium