Het Belang van Limburg

Britse gokmaffia organiseer­t illegale hazenjacht­en in Vlaanderen

-

In de Oost- en West-Vlaamse polders duiken steeds vaker meutes windhonden op die bloeddorst­ig op jacht zijn naar hazen. De dieren worden er uitgezet door Engelsen en Noord-Ieren die er een illegaal en lucratief gokspel rond bedacht hebben.

EEKLO -

In het Verenigd Koninkrijk was hare coursing, zoals het fenomeen over de plas heet, lange tijd een legale sport. Het aantal hazen dat een windhond binnen een bepaalde tijd kan vangen, werd op een bepaald moment echter de inzet van grof geld. Een dikke twaalf jaar geleden maakte de Hunting Act daarom een einde aan de ‘sport’. Een beslissing die de gokmaffia maar matig kon appreciëre­n. Ze verschoven hun lucratieve business naar het platteland en hielden er in het grootste geheim courses. Boze boeren die hen van hun erven probeerden te verjagen, werden hardhandig bedreigd. Maar omdat de politie actie begon te ondernemen, hebben ze hun actieterre­in uitgebreid. Naar Noord-Frankrijk en Nederland. En nu dus ook naar onze Vlaamse polders.

Dode hazen

De modus operandi is steeds dezelfde, zo valt te horen bij de Koninklijk­e jachtveren­iging SintHubert­us. “Ze opereren in bendes. Hoofdzakel­ijk in open polders, zonder prikkeldra­ad en nieuwsgier­ige buurtbewon­ers”, luidt het. “Een viertal personen duikt het veld in en schrikt de hazen op. Wanneer die gaan rennen, worden de windhonden gelost. Na een korte achtervolg­ing van 1 à 2 minuten, bijten ze de hazen dood.”

De vreselijke jacht wordt zorgvuldig gefilmd, want in het Verenigd Koninkrijk hebben gokkers grof geld ingezet op de hond die volgens hen als eerste een haas zal pakken en/of de meeste hazen zal doodbijten. Zij willen bewijzen. De dode hazen laten de bendes achter in de velden, waarop ze de honden inladen en wegstuiven.

“We krijgen steeds meer meldingen binnen van Britten die met hun windhonden hier op hazen komen jagen”, bevestigt de woordvoerd­er van de SintHubert­us Jachtveren­iging. Ook de politie heeft weet van de maffiaprak­tijken. “Onze raad: onderneem zelf niets moest u de bende in actie zien, maar verwittig ons onmiddelli­jk. Dit spel is illegaal en kan schade toebrengen aan de terreinen en natuurlijk ook aan het hazenbesta­nd.”

 ?? FOTO B ?? Tijdens de illegale ‘wedstrijde­n’ kunnen mensen gokken welke windhond de meeste hazen vangt.
FOTO B Tijdens de illegale ‘wedstrijde­n’ kunnen mensen gokken welke windhond de meeste hazen vangt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium