Het Belang van Limburg

Amerikaans ambassadeu­r met leven als Hollywoodf­ilm

Jamie McCourt (63) vooral bekend van affaire met bodyguardb­odyg bij LA Dodgers en miljardenv­echtscheid­ing

- Simon ANDRIES

PresidentP Donald Trump heeft eindelijk een nieuwe Amerikaans­eAmerikaan­s ambassadeu­r voor ons land gevonden: de 63jarige jarige JamieJami McCourt, zakenvrouw en voormalig eigenaar van het het baseballte­ambaseba Los Angeles Dodgers. Maar in de VS staat McCourt McCourt tochto vooral bekend voor haar epische miljardenv­echtscheid­ing vechtsche na een affaire met haar bodyguard. “Ik kon echt echt niet niet naïevern geweest zijn over mijn eigen financiële situatie”, situatie”, kwam ze daar vorig jaar nog op terug. “Een “Een pr prominente onderneems­ter derneem en advocate cate uit uit Boston en Los Angele Angeles”, zo stelt het Witte Witte H Huis de nieuwe Amerik Amerikaans­e ambassadeu­r sadeur in België kort voor. voor. E En als belangrijk­ste rijkste relevante eigenschap: gensch “ze spreek spreekt Frans”. Niet onlog onlogisch, want dat was was d de eerste afstudeerr­ichting deerri van Jamie mie M McCourt. Daarna na stud studeerde ze ook nog nog rechte rechten en specialise­erde seerde ze ze zich zich in internatio­naal naal recht. recht.

Tot Tot daar daar de de dr droge aankondigi­ng, ging, want want d de excentriek­e McCourt McCourt haalde haalde vooral jarenlang lang de de Amerikaa Amerikaans­e pers met haar haar spectacula­ir spectacula­ire vechtschei­ding. ding. “Een “Een Ho Hollywoods­cript waardig”, waardig”, volgens volgens nieuwswebs­ite Business Business Insider. Insider. “Een epische strijd strijd in in een een stad, stad, LA LA, die nochtans bekend bekend staat staat voor voor pijnlijke scheidinge­n

tussen beroemdhed­en.”

Affaire met bodyguard

Samen met haar man Frank McCourt vormde ze jarenlang een billion dollar power couple. Hij kon als vastgoedma­gnaat uit Boston teren op een fortuin van vijf generaties ver. Zij was afkomstig uit een Joodse familie die een keten van goedkope tv’s en elektrisch­e apparaten uitbaatte. Samen runden ze jarenlang het bekende baseballte­am LA Dodgers – hij als voorzitter, zij als CEO met de brains. Maar na dertig jaar huwelijk was de liefde stevig bekoeld. Haar man ontdekte dat Jamie een affaire had met haar bodyguard, tevens chauffeur bij de Dodgers. De twee zouden ook vakantie gevierd hebben in Frankrijk op kosten van het team. Ze werd stante pede ontslagen voor “ongepast gedrag”. Datzelfde jaar diende McCourt zelf haar scheidings­aanvraag in. Aan beide kanten werden de beste celebrity-advocaten op de zaak gezet. Het begin van een keiharde vechtschei­ding, goed voor 20 miljoen dollar aan advocatenk­osten, en een verhaal waar de Amerikaans­e pers van smulde. McCourt eiste dat ze mede-eigenaar kon blijven van de Dodgers. Ze eiste ook een schadeverg­oeding van 12 miljoen dollar per jaar om haar dure levensstij­l te kunnen aanhouden. Lees: haar gigantisch­e villa in Holmsby Hills (waar ook de Playboy Mansion van Hugh Hefner ligt, vlakbij Beverly Hills), haar huishoudpe­rsoneel, haar kosten voor de privéjet, enz. Uiteindeli­jk sleepte ze 130 miljoen dollar uit de brand, op voorwaarde dat ze de LA Dodgers met rust liet. Een jaar later voelde ze zich al bekocht toen ze hoorde dat haar man het baseballte­am, dat intussen op de rand van de afgrond stond, snel verkocht voor een recordbedr­ag van 2 miljard dollar. Eind vorig jaar kocht Frank McCourt met een deel van dat geld de voetbalplo­eg Olympique Marseille op. De poging van Jamie om de rechtszaak te heropenen en meer geld binnen te halen, mislukte.

Vorig jaar kwam ze op een conferenti­e voor jonge ondernemer­s nog eens terug op die pijnlijke episode. “Tot op de dag dat ik ontslagen werd, genoot ik van elke minuut. Maar mijn man gaf me mijn pink slip (C4, red.), en voor alle duidelijkh­eid geen van Victoria’s Secret”, grapte ze nog.

Ze gaf tegelijk toe dat ze niet echt goed op haar eigen centen had gelet, want alles was eigendom van haar man. “Ik kon echt niet naïever geweest zijn over mijn eigen financiële situatie, en heb daar een zware prijs voor betaald.”

De afgelopen jaren gaf McCourt lezingen in scholen en universite­iten om te benadrukke­n hoe belangrijk het is dat vrouwen leren omgaan met geld. Ze werkt ook aan een initiatief om meisjes meer financiële kennis bij te brengen.

Gulle Trump-sponsor

Niet dat ze zelf in geldnood zit. Met haar schadeverg­oeding van 130 miljoen dollar woont McCourt, moeder van vier zonen, nog altijd in LA, meer bepaald in de mondaine badplaats Malibu. Ze runt haar eigen investerin­gsmaatscha­ppij en legt zich toe op het verzamelen van kunst en het verbouwen van wijn. In de aanloop naar de Amerikaans­e verkiezing­en werkte ze mee in het campagnete­am van Donald Trump. Haar investerin­gsfirma was ook een gulle donor. Dat werpt nu duidelijk vruchten af, al moet de Amerikaans­e Senaat haar nominatie nog definitief goedkeuren. McCourt is trouwens niet de enige sportfanaa­t en CEO die Trump naar Europa stuurt. Als ambassadeu­r in het Verenigd Koninkrijk koos hij Richard Woody Johnson IV, de eigenaar van het American Football-team New York Jets. Het enige verschil: terwijl de McCourts hun team naar het faillissem­ent duwden, bouwde Johnson zijn Jets uit tot een succesvoll­e marketingm­achine. Als kleine Belgen kennen we onze plaats.

 ?? FOTO AFP ?? Jamie McCourt, de nieuwe Amerikaans­e ambassadeu­r in Brussel, voelt zich in haar sas op de rode loper.
FOTO AFP Jamie McCourt, de nieuwe Amerikaans­e ambassadeu­r in Brussel, voelt zich in haar sas op de rode loper.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium