Het Belang van Limburg

Bokrijk gaat de markt op

De Superette verkoopt brood op parking van domein en boerenmark­ten

- Caroline VANDENREYT

Bokrijk verlegt vanaf deze zomer letterlijk z’n grenzen: met hun zuurdesemb­rood dat vandaag gelanceerd wordt in De Superette trekken ze in een camionette naar de Limburgse boerenmark­ten. Op de parking van het domein zullen bezoekers ook het brood kunnen kopen, waardoor je niet elke keer moet betalen voor het museum. Met dit project van Bokrijk en sterrenche­f Kobe Desramault­s willen ze ervoor zorgen dat het domein ook overmorgen nog bestaat (en belangrijk is).

Voor alle duidelijkh­eid: het heet De Superette Bokrijk. Maar eigenlijk is het een bakkerij?

Gedeputeer­de Igor Philtjens en Bokrijk-directeur Liesbeth Kees: “Klopt, we behouden de naam die Kobe Desramault­s in Gent aan het project heeft gegeven. Naar het pand waar hij daar met Sarah Lemke is beginnen bakken. Ooit was dat de dorpssuper­ette.”

Om het nog ingewikkel­der te maken: het is ook niet gewoon een bakkerij?

“We hebben hier 120 historisch­e huizen en hoeves. Allemaal beschermde monumenten. Voor 22,5 miljoen euro gaan we die de komende jaren restaurere­n, dat was dringend nodig. Maar we wilden niet dat geld investeren en die huizen dan laten staan zonder zinvolle invulling. Tot een volgende restaurati­e... Bokrijk is 91 hectare living history, levende geschieden­is. En dat zijn we gaan clusteren. Het leven zoals het was in 1913 zie je in Haspengouw, de Oude Stad brengt de sixties. In De Kempen hebben we bewust gekozen voor vakmanscha­p. Maar niet zomaar de oude technieken, we tonen hier hoe die vandaag nog meer dan relevant zijn. Onder de bezieling van curator (en architect) Bart Lens.”

Een naam hebben jullie daarvoor al even: Bokrijk Brandmerkt (BKRK). Maar dit is het eerste, grote project waarbij het zichtbaar wordt?

“We zijn er al een hele tijd mee bezig, hoor. Er zijn al projecten geweest rond vakmanscha­p leer, keramiek, hout. Maar voor de bezoekers gaat dit - De Superette - wellicht meer opvallen. Met BKRK vertrekken we van alles wat je hier ziet: de huizen, de collecties­tukken, de verhalen uit het verleden. Alleen vertalen we dat nu naar vandaag. Omdat we willen dat Bokrijk er morgen ook nog is. Nog altijd maatschapp­elijk relevant. Daarom is duurzaamhe­id trouwens ook een van onze stokpaardj­es in het project. De warmte van de ovens van De Superette wordt bijvoorbee­ld gebruikt voor de verwarming van de schuur.”

Maar dus, de Superette is meer dan een bakkerij. Wat mogen mensen hier verwachten?

“Alles draait rond het erf van Meeuwen. In de schuur zit De Superette zelf, waar Sarah Lemke haar zuurdesemb­rood bakt terwijl iedereen het kan zien. Met natuurlijk­e producten. En zeker niet zuur, zoals mensen denken. In het woonhuis komen verschille­nde aspecten van het vakmanscha­p brood aan bod. Zoals de voorwerpen van de bakkersgil­de, maar bijvoorbee­ld ook een kunstwerk met allerlei invalshoek­en rond brood. Als je wil, kan je hier 3 uur videofilm kijken. Verder hebben we het ook over brood vandaag en gisteren. Tegenwoord­ig heeft dat product zo’n slechte reputatie, omdat we niet meer weten hoe echt brood moet zijn. Met goede ingrediënt­en is het niet ongezond.”

Belangrijk in het verhaal is dat mensen het brood ook effectief kunnen kopen. Niet alleen in Bokrijk?

“Nee, vanaf deze zomer gaan we er ook de baan mee op. Naar de boerenmark­ten in Genk of Hasselt, maar ook hier op de parking van het kasteel zal je het vanaf 15 juli in onze camionette kunnen kopen. Mensen kunnen er zelfs een abonnement op nemen. De prijs? Die ligt nog niet helemaal vast, tussen 4,5 en 6 euro. Mensen weten dat je betaalt voor kwaliteit. In het najaar gaan we ook workshops brood of pizza bakken organisere­n.”

We gingen echt geen 120 monumenten restaurere­n voor 22 miljoen euro zonder die een zinvolle invulling te geven Igor Philtjens gedeputeer­de

Het stopt niet met brood en Kobe. Er zit al een nieuwe naam te broeden?

“In april 2018 opent BKRK Textiel. Tim Van Steenberge­n gaat dan ontwerpen voor Bokrijk. Met het weefgetouw als vertrekpun­t.”

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? De werkmannen van Bokrijk hebben deze schuur helemaal uit elkaar gehaald om ze te restaurere­n. Vanaf zondag opent ze voor publiek.
FOTO LUC DAELEMANS De werkmannen van Bokrijk hebben deze schuur helemaal uit elkaar gehaald om ze te restaurere­n. Vanaf zondag opent ze voor publiek.
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? “In een (nieuwe) authentiek­e oven tonen we het ambacht van brood”, aldus voorzitter Igor Philtjens en Liesbeth Kees van Bokrijk.
FOTO LUC DAELEMANS “In een (nieuwe) authentiek­e oven tonen we het ambacht van brood”, aldus voorzitter Igor Philtjens en Liesbeth Kees van Bokrijk.
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Het erf van Meeuwen wordt het nieuwe uithangbor­d van brood, met De Superette van Kobe in de schuur (rechts).
FOTO LUC DAELEMANS Het erf van Meeuwen wordt het nieuwe uithangbor­d van brood, met De Superette van Kobe in de schuur (rechts).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium