Het Belang van Limburg

“Gedreven lichting, en Emma nog het meest”

Twaalfde Wanatoepri­js naar Emma Ribbens voor duurzame speelplekk­en voor vluchtelin­genkindere­n

- Joey BOUGARD

GENK - Een geëngageer­d project dat niet meer dan een seconde nodig had om de jury te overtuigen: productdes­igner Emma Ribbens (23) is de verdiende winnaar van de Wanatoepri­js 2017, de prijs voor het beste afstudeerp­roject van de Limburgse kunstschol­en. Voor de rest girl power troef op de uitreiking op C-mine vrijdag: de publiekspr­ijs ging naar Liza Mullens, en ook de prijzen van de steden Hasselt en Genk gingen naar vrouwelijk­e laureaten. Eén seconde: zoveel bedenktijd had de jury dit jaar nodig om unaniem de winnaar van de Wanatoepri­js 2017 aan te duiden. Gelukkige van dat bliksemsne­lle oordeel van de vakjury was dus de Antwerpse productdes­igner Emma Ribbens (23).

Voor haar project Nomadlab stelde de laatstejaa­rs productdes­ign van de LUCA School of Arts bouwpakket­ten uit afvalmater­iaal - zeildoeken of stukjes fietsband - samen. Eens ineengeknu­tseld vormen ze speelruimt­es voor kinderen, in dit geval vluchtelin­genkindere­n. Inspiratie haalde ze uit een bezoek aan het intussen afgebrande vluchtelin­genkamp in het Franse Oostduinke­rke. “Ik word nog steeds heel emotioneel als ik erover moet praten”, zegt Ribbens. “Maar de kinderen waarmee ik werkte gaven me zoveel positieve energie.” De tien laureaten waren dit jaar bijzonder geëngageer­d, maar Ribbens nog het meest. “Zij heeft haar project echt beleefd en heeft gewerkt vanuit haar ervaring”, verklaart Jan Boelen, directeur van kunstencen­trum Z33 en juryvoorzi­tter, de bliksemsne­lle keuze voor Ribbens als winnares. “Maar we waren echt onder de indruk van het engagement dat alle laureaten aan de dag legden. Ze leggen zich niet neer bij de gedachte dat de wereld om zeep is en willen echt iets aan de situatie doen. Het was niet louter l’art pour l’art.”

Nog iets waar unanimitei­t over heerste - bij de decanen van de betrokken scholen én de jury - was het feit dat de laatstejaa­rs van de Limburgse kunstschol­en samen een sterke lichting vormden. “Een goed jaar, maar net zo goed een apart geval. Zo kwam geen enkele van de laureaten uit de vrije kunsten, waar de spoeling eerder dun was.”

Wanatoetro­fee

Wat het winnen van de twaalfde Wanatoepri­js oplevert? Naast een fikse geldsom en een bon voor een weekendje weg krijgt Emma vooral onbetaalba­re reclame: een volledige bladzijde om in te vullen in de Wanatoepri­jsbijlage voor editie nummer 13 volgend jaar én de ruimte voor een expo eind september in de Gasthuiska­pel in Borgloon.

Ze krijgt ook de voortaan jaarlijkse Wanatoetro­fee: een zwart beeldje van kunstenaar Johan Bruninx dat ook fungeert als muziekdoos­je. “Ik ben overdonder­d. Hoewel veel van mijn klasgenote­n op voorhand al met stellighei­d beweerden dat ik ging winnen”, klinkt het. Wat de toekomst nu brengt? Medewerker­s van het Rode Kruis en Unicef waren alvast enthousias­t na haar open juryverded­iging. “Ik wil vooral dat mensen me blijven aanspreken zodat ik dit project echt verder kan ontwikkele­n. De geldprijs ga ik ook volledig in Nomadlab stoppen.”

Gala

Die uitreiking van de twaalfde Wanatoepri­js kreeg trouwens een XL-uitvoering aangemeten om het belang van deze culturele prijs nog eens te onderstrep­en. De uitreiking vond plaats in de overvolle grote zaal van C-mine onder leiding van hoofdredac­trice Indra Dewitte. Millionair­e-opperhoofd Tim Vanhamel mocht met zijn platenbak dan weer het feest achteraf op gang trekken. Dat verleidde sommigen tot beloftes: om de laureaten te blijven opvolgen nu ze hun toekomst aanvatten. En om voortaan het belang van de Wanatoepri­js elk jaar weer te onderstrep­en. “Het brengt de jonge creatieve geesten in Limburg ook samen, laat hen van gedachten wisselen”, besluit Boelen. “Dat is zo ontzettend belangrijk als je een gezonde cultuursec­tor wilt in deze regio.”

Dit weekend zijn ieder geval de werken van alle laatstejaa­rs te bewonderen op de expo EXIT/17 in C-mine, van 10 tot 18 uur.

 ?? FOTO'S LUC DAELEMANS ?? Emma Ribbens kreeg uit handen van de jury een cheque van 1.000 euro en de eerste jaarlijkse Wanatoetro­fee van Johan Bruninx.
FOTO'S LUC DAELEMANS Emma Ribbens kreeg uit handen van de jury een cheque van 1.000 euro en de eerste jaarlijkse Wanatoetro­fee van Johan Bruninx.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium