Het Belang van Limburg

Michelin-fruit van rotte peren gemaakt

De keuken van de toekomst in Schellebel­le: speeltuin van topchefs

- Chris SNICK

Wie dacht met Thermomix, steamer en Roner de keuken van de toekomst in huis te hebben, moet naar Schellebel­le. Het Food lab Proef! geeft er onderdak aan labotoeste­llen waar topchefs brouwsels uit toveren waar ze vroeger alleen maar van konden dromen. “Voor chefs is dit een speeltuin”, zegt oprichter en doctor in de biologie Maxime Willems (37). Van de culinaire gids Gault & Millau kreeg hij een innovatiep­rijs.

SCHELLEBEL­LE -

Je waant je er niet direct in een keuken. Er staan wel fornuizen en ovens, maar dat zijn de kneusjes van de klas. Tegen een wand staat een centrifuge die in ziekenhuiz­en gebruikt wordt voor bloedstale­n, ernaast rekjes en tafels met kolven, toestellen met draaiende glazen buisjes of iets wat op een mixer zonder mesjes lijkt en hoge pieptonen verspreidt. “Met die laatste maak je in twee minuten whisky van drie jaar oud”, zegt Maxime. Hij loopt er rond als een hippe Barabas. In een vorig leven was hij doctor in de biologie. Hij werkte een systeem uit waarmee je kankermedi­cijnen kan testen op efficiënti­e zonder naar dierproeve­n te moeten grijpen.

Nu heeft hij een andere passie: koken met de nieuwste technieken. “Ik zag hoe buitenland­se chefs als René Redzepi en Heston Blumenthal culinaire labo’s uit de grond stampten. België is ook een culinair land, maar we bleven achter. Die nieuwste toestellen vond je hier nergens onder één Rotavap 20.000 euro “Water kookt bij 100 graden. Op de top van de Mount Everest is dat al bij 72 graden omdat de druk er lager is. Dit toestel verlaagt de druk zo dat water al vanaf 25 graden kookt. Bij alcohol gaat het om nog lagere temperatur­en. Warmte is agressief, koken op 70 of 80 graden kan smaakmolec­ulen vernielen. Wij laten ze op deze manier met rust. Het ingekookte vocht blijft veel smaak behouden, dat geldt ook voor de damp die we opvangen. Zo kan je uit een digestief de alcohol koken en toch een smaakvol alcoholvri­j drankje overhouden.” dak. Ik wou dat rechtzette­n en zei mijn vroegere carrière vaarwel.”

Geen El Bulli

Anderhalf jaar geleden opende zijn Food lab Proef!. Hij werkte al samen met sterrenche­fs als Gert De Mangeleer (Hertog Jan) of Matthieu Beudaert (Table d’Amis), onze beste cocktailma­kers dokteren er nieuwe drankjes, sapjes en destillate­n uit en hotelschoo­lstudenten komen er regelmatig langs. “Voor chefs is dit een broedplaat­s voor ideeen. Maar ook hobbykoks die willen experiment­eren, zijn welkom. Of bedrijfjes die een nieuw product op de markt willen brengen maar het niet op punt krijgen.” Eén iets stelt hij duidelijk: “Wie hier schuimpjes zoals bij El Bulli wil maken, moeten we ontgoochel­en. De keuken van de toekomst draait niet meer om het

IImolecula­ire, wel om het onderste uit de kan halen. Hoe slaag je erin met de nieuwste technologi­eën de eerste, maar ook de laatste druppel smaak uit één wortel te halen? Dat kan met geluidsgol­ven, of door ze tegen veel lagere temperatur­en te koken.”

Hij wandelt zijn labo uit, recht naar een pot met bruine peren. Ze lijken rijp voor de compostbak. “De peren van Hertog Jan”, zegt hij. “Volgens een oude Japanse techniek bewaren we ze twee jaar, opgelegd met zout en tijm. Deze zomer haal ik ze er even uit om te drogen in de zon, daarna mogen ze weer in de bokaal. Een zomer later gaan we ze opeten. Wie bezig is met nieuwe technologi­eën mag niet blind zijn voor het verleden. Ook dan zijn prachtige uitvinding­en gedaan. Hier blazen we die nieuw leven in.”

II

 ?? Foto ID/ LIEVEN VAN ASSCHE ?? Maxime Willems in zijn labokeuken, waar topchefs en hobbykoks komen experiment­eren.
Foto ID/ LIEVEN VAN ASSCHE Maxime Willems in zijn labokeuken, waar topchefs en hobbykoks komen experiment­eren.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium