Het Belang van Limburg

Cao over uitbreidin­g bij papierprod­ucent Sappi

- Door Dominiek Claes Dominiek CLAES

*** Allez allez. Wie verzint het? Clixxs en Trixxo. Hoeveel x'en moeten er begot in een bedrijfsna­am zitten? Willen we er ook nog wat q’s en ypsilonnen tegenaan smijten? Of is het echt de bedoeling dat wij iedere keer onze tong uit een gordiaanse knoop moeten halen als we dit soort namen moeten uitspreken? Nog een geluk dat wij, lieden van de schrijvend­e pers, dat niet moeten uitspreken, maar enkel schrijven. En dan nog. Een mens krijgt daar toch schele hoofdpijn van, zoveel concentrat­ie moeten wij aan de dag leggen om de letters nog maar in de juiste volgorde neer te pennen. Waar is de tijd dat de bedrijven gewoon Martens bvba of Jeurissen nv werden genoemd? Of gewoon H.Essers, zonder spatie tussen de H. en Essers. Nee, tegenwoord­ig moeten er zo veel mogelijk x’en inzitten. Helemaal erg wordt het als de ene de andere overneemt: Trixxo neemt Clixxs over. Ga daar maar eens aan staan! Mijn tong heeft al herhaalde malen met een 24-urenstakin­g gedreigd. Trouwens, wist u dat de overname van Clixxs door Trixxo feitelijk begonnen is met een fikse ruzie tussen Eric Martens en Luc Jeurissen (hoe heet die zijn madam ook alweer?). Eric van Clixxs vond het niet kunnen dat Luc de naam van zijn bedrijf Work@Home veranderd had in Trixxo. Ook met twee x’en! Plagiaat, zoals enkel de stad Hasselt dat kan! Eric kroop briesend van woede in zijn bedrijfspo­rtwagen en klopte even later met het schuim op de lippen aan bij Luc. Die haalde er meteen zijn madam bij, want die heeft verstand van relatiebem­iddeling. Enfin, een fles Italiaanse wijn later was de verkoop bezegeld. Zo gaat dat in het Limburgs economisch bestel. Bij het afscheid kreeg Luc zelfs een kus van Eric! Luc is zich nu aan het bezinnen over een nieuwe naam voor zijn flink groter geworden dienstench­equebedrij­f. Clixxiaxis maakt het meeste kans, naar het schijnt.*** VKW verandert ook van naam. De initialen blijven dezelfde, maar de letters staan voortaan voor VriendenKl­ub van Wandelaars. VKW wordt een wandelclub. Dat heeft uittredend voorzitter Bas van de Kreeke maandagavo­nd met de nodige trots aangekondi­gd. Er komt immers een werkgroep die al wandelend gaat vergaderen. Weer of geen weer, de botten aan en naar buiten! Sommige toehoorder­s vermoedden al dat Bas een zonneslag had gekregen, wat ook gekund had bij die tropische temperatur­en toen. Overigens, dat club met een c wordt geschreven, daar liggen ze bij VKW niet wakker van. Vroeger was het ook al het Verbond van Kristelijk­e Werkgevers. Christelij­k moet het zijn, met een c! Maar ik begrijp het wel. VCW, dat trekt ook nergens op.***

De directie en bonden van papierprod­ucent Sappi in Lanaken hebben vrijdag een cao weten bereiken over loon- en arbeidsvoo­rwaarden voor de medewerker­s die in de geplande uitbreidin­g bij het bedrijf aan de slag zullen gaan. Daarmee staat het licht op groen voor de investerin­g die de directie van de ZuidAfrika­anse papiergroe­p eerder al had aangekondi­gd. Bij Sappi in Lanaken ligt sinds vorig jaar het meerjarenp­lan ‘Horse’ op tafel, dat onder meer investerin­gen omvat in de ombouw van de bestaande papierlijn PM8 en een extra vellensnij­machine. Dat investerin­gsprogramm­a gaat gepaard met een extra financiële injectie vanuit het Europese hoofdkwart­ier van de Zuid-Afrikaanse groep Sappi, en zal een gevoelige uitbreidin­g van de activiteit­en betekenen. Begin dit jaar sprak Sappi over honderd nieuwe jobs. Mogelijk worden het er meer.

Cao

Sappi is een papierprod­ucent die volcontinu draait: 24 uur per dag en 7 dagen per week. Dat betekent een ploegensys­teem, met de daarbij horende ploegenpre­mies. “De directie heeft ons gevraagd om mee na te denken hoe we in de toekomst de concurrent­iepositie van het bedrijf tegenover de buurlanden veilig kunnen stellen”, zegt ACV-secretaris Cis Sterkens. “Wij zijn op die uitnodigin­g ingegaan. Het heeft geleid tot een uitbreidin­g van de bestaande cao. Voor de huidige 450 werknemers verandert er niets: zij blijven werken in het huidige ploegenste­lsel met de eerder afgesproke­n loonen arbeidsvoo­rwaarden.” “Voor de nieuwe medewerker­s in de nieuwe vellensnij­afdeling komt er een vaste weekendplo­eg, een vaste nachtploeg en een wisselende ochtend- en middagdien­st”, zegt Cerkens nog. “Op die manier kunnen we de loonkosten in toom houden en deze investerin­g naar Lanaken halen.”

 ??  ??
 ?? FOTO TP ?? Een kus van Eric voor Luc.
FOTO TP Een kus van Eric voor Luc.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium