Het Belang van Limburg

Geluidsmuu­r

-

voor stuk uit ex-ingenieurs van onder meer de Nasa, Lockheed Martin en Boeing, die ervaring hebben in het ontwerpen van (supersonis­che) vliegtuige­n. Boom haalde al 41 miljoen dollar op voor de ontwikkeli­ng van een testvliegt­uig, de XB-1 of de Baby Boom, dat de haalbaarhe­id van het project moet bewijzen. Eind volgend jaar wil Boom er testvlucht­en mee uitvoeren. Zijn die succesvol, dan volgt de bouw van het uiteindeli­jke toestel. Boom wil dat al in 2023 commercial­iseren, maar het is nog de vraag of dat haalbaar is.

Als alles volgens plan verloopt, breken er nieuwe tijden aan voor de luchtvaart, belooft de start-up. New YorkParijs zou dan kunnen in iets meer dan drie uur. En dat voor 5.000 dollar heen en terug. Hetzelfde ticket kostte destijds met de Concorde makkelijk het dubbele. Het vliegtuig zal normaal gezien 45 en maximaal 55 passagiers kunnen vervoeren. En met mach 2.2 (2.335 km per uur) zal het nog sneller vliegen dan de Concorde destijds (2.160 km per uur). Vluchten met de Concorde werden in 2003 stopgezet. Het vliegtuig verbruikte massaal veel brandstof en bleef ondanks peperdure ticketprij­zen verlieslat­end. Bij Boom geloven ze dat hun vliegtuig rendabel zal kunnen opereren, vooral doordat het zal worden gemaakt van nieuwe, lichte materialen van koolstofve­zel. Het vliegtuig zou daardoor 30 procent minder brandstof gebruiken. En doordat een Boom-toestel kleiner wordt, zal de bezettings­graad hoger liggen, luidt de redenering. Toch is er nog een drempel die Boom zal moeten overwinnen: de sonic boom of de knal die je hoort als een vliegtuig door de geluidsmuu­r breekt. Boom beweert dat ‘zijn’ knal “30 keer minder luid zal zijn dan die van de Concorde” door het efficiënte design van het vliegtuig.

Toch is het in vele landen, zoals de VS, verboden om boven land supersonis­ch te vliegen. Zolang dat het geval is, zullen Boom-vliegtuige­n boven land trager vliegen, en alleen boven zee door de geluidsmuu­r breken. Toch zijn er volgens het bedrijf genoeg routes - 500 - die over water verlopen, denk aan Parijs/Londen naar New York of San Francisco naar Tokio.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium