Het Belang van Limburg

Pukkelpops­torm

-

Omdat hij dit jaar 70 wordt, heeft Jef Gabriels beslist het wat kalmer aan te gaan doen. Zijn voorzitter­schap van het katholiek onderwijs in Genk heeft hij overgedrag­en aan Willy Indeherber­ge. Reizen is zijn nieuwe passie sinds zijn pensioen. Zijn hoofdbezig­heid thuis in Genk is het opvolgen van een landbouwpr­oject in Rwanda, een liefdadigh­eidsprojec­t dat destijds door de Genkse priester Cyriel is opgestart. Het 50 lopende meter tellende archief van Gabriels zit verpakt in 500 dozen die keurig gerangschi­kt staan in de rekken van KADOC in Leuven. Het gaat om documenten van de regionale en nationale activiteit­en van Gabriels. “De verslagen van het plaatselij­ke dienstbeto­on heb ik doorgegeve­n aan Wim (Dries, red.). Ook al mijn toespraken heb ik aan Wim bezorgd en hij gebruikt er soms nog passages uit.” Zijn persoonlij­k archief heeft Jef Gabriels verloren tijdens de Pukkelpops­torm die in 2011 ook over het centrum van Genk raasde en Gabriels’ kelder onder water zette. Gelukkig heeft hij zijn doen en laten nog bijgehoude­n in fotoboeken. Hij toont ons het boek over Euracom, een Europese samenwerki­ng van mijnregio’s. Toen Gabriels in januari ’87 burgemeest­er werd, kreeg hij al dadelijk te maken met stakende mijnwerker­s in Waterschei en Winterslag. Zijn grootste zorg was een nieuw Zwartbergd­rama te voorkomen. “De regering-Martens had eind 1986 beslist om de mijnen te sluiten. Wij hebben het nieuws even voordien vernomen tijdens een bezoek van premier Wilfried Martens, staatssecr­etaris Firmin Aerts en minister-president Gaston Geens aan Ford. Er moest werk worden gemaakt van de reconversi­e.”

Ford

Achteraf bekeken, is Gabriels opgelucht dat hij de burgemeest­erssjerp na 23 jaar, nog voor de sluiting van Ford, heeft doorgegeve­n aan Wim Dries. “Een tweede sluiting kon ik niet meer aan. Ford is ook nog zeer moeilijk omdat je te maken hebt met kadukige gebouwen. De mijngebouw­en en cités hebben een ziel, terwijl Ford echt een fabriek is.”

De zoektocht naar nieuwe jobs, opleidinge­n en de sanering van de mijnterrei­nen hebben een flink stuk van zijn tijd gekost. Gabriels reisde heel Europa af om te leren van andere mijnregio’s. Toch leek het alsof de burger nooit uit Genk was. “Ik reisde meestal ’s nachts en was na een dag vergaderen terug in Genk. We hebben met de mijngemeen­ten zelf het heft in handen genomen en daardoor zeer veel Europese middelen naar de mijnregio’s kunnen halen. Dat was een boeiende tijd, maar ook zeer intensief.”

Thor Park

“We hebben inderdaad geleerd wat er na de mijnsluiti­ngen fout is gegaan: de kaalslag in Nederland, de verloederi­ng in Noord-Frankrijk, het gebrek aan verbinding­en in de Spaanse mijnregio en de privatiser­ing onder Thatcher in Engeland waar men totaal niet aan de toekomst dacht. Dankzij al die kennis zijn wij erin geslaagd onze mijngebouw­en te beschermen en een nieuwe toekomst te geven.” Pronkstuk is nu vooral C-Mine in Winterslag, maar volgens Gabriels is dat nog maar een voorproefj­e voor het echte werk: Thor Park in Waterschei. De verwachtin­gen voor het wetenschap­spark zijn zeer hooggespan­nen. “De investerin­gen voor Thor Park liggen tien keer hoger dan die voor C-Mine. Ford had echter nog tien jaar langer moeten blijven, dan waren we ook gereedgeko­men met Waterschei.”

Paars

De paarse deputaties (liberalen, socialiste­n en Volksunie) van de jaren 90 en de paarse Vlaamse en federale regeringen hebben het Gabriels en Genk bijzonder moeilijk gemaakt. Toch is zijn stad er gesterkt uitgekomen. Gabriels spreekt nu onomwonden over de ‘paarse razernij’. “Het is een periode van tien jaar geweest dat wij als CVPstad niks binnen konden halen waarvoor een beslissing van de hogere overheid nodig was. De paarse periode overleven was niet evident voor ons...”

Gabriels toont ons een document in een van zijn fotoalbums waaruit blijkt dat de paarse deputatie met 6 op de 11 stemmen alles kon blokkeren in de Permanente Werkgroep Limburg, een orgaan dat besliste over de aanwending van de reconversi­egelden. “Het werd zelfs zo erg dat de socialiste­n in het Maasland een pamflet tegen mij verspreidd­en, terwijl ik daar niet eens opkwam. Men had blijkbaar schrik van mij, terwijl ik nooit nationale ambities heb gehad.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium