Het Belang van Limburg

De bankensect­or in de hele wereld was ziek en leed aan grootheids­waanzin

-

In Limburg waren Steve Stevaert (sp.a) en Patrick Dewael (Open Vld) de boegbeelde­n van paars. Het paarse verhaal begon in 1991 met de deputatie en het heeft zo’n tien jaar geduurd. Gabriels zegt dat Genk sterker uit die periode is gekomen. “We zijn heel die tijd van alle ‘vetpotten’ afgehouden. Maar we hebben er nooit om gejankt. Als je extern niets meer kunt realiseren, moet je je intern organisere­n. We hebben dan het beste personeels­kader van het land uitgebouwd. Toen de paarse razernij voorbij was, werd alles weer normaal voor Genk.”

Ziekenhuis

Alhoewel hij niet snel ontgoochel­d is, blijft de laatste poging om een academisch ziekenhuis voor Limburg uit te bouwen, de zwartste dag uit zijn burgemeest­erschap. Al sinds 1989 vergaderde­n de vier Genkse en Hasseltse ziekenhuiz­en over de oprichting van een topziekenh­uis in Limburg. Er was een akkoord dat de campus Genk zich zou specialise­ren in neurochiru­rgie en neonatolog­ie en Hasselt in nierdialys­e, cardio en kankerbeha­ndeling. “Maar dan kwam het onbestemde in het Hasseltse beslissing­smechanism­e. Alhoewel men akkoord was, werd de beslissing niet uitgevoerd. Toen bleek dat Hasselt tegen alle afspraken in twee neurochiru­rgen in dienst had genomen, hebben we op 2 juni 1992 een vergaderin­g belegd met Louis Roppe, burgemeest­er van Hasselt, directeur Peers van het academisch ziekenhuis van Leuven, rector Dillemans van de KU Leuven en mezelf. Op die bijeenkoms­t werd duidelijk dat het Hasseltse bestuur geen greep had op hun geneeshere­n die hun eigen baronieën niet wilden opgeven. Leuven wilde ook niet tussenkome­n omdat men schrik had voor de uitbouw van topgeneesk­unde in Limburg. Verdeel en heers, weet u wel. Het blijft een van de grootste gemiste kansen voor Limburg.”

Gemeentefo­nds

Ondanks paarse tegenkanti­ng, is Jef Gabriels erin geslaagd in 2001 voorzitter van VVSG te worden, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. De politieher­vorming na de affaire-Dutroux en de hervorming van het Gemeentefo­nds, zijn twee zware dossiers waar Gabriels zijn stempel op gedrukt heeft. “Een jaarlijkse verhoging met 3,5% van het Gemeentefo­nds leek in 2004 geen goede zaak omdat de index met 4% steeg. Maar nu is die stijging fenomenaal. We hebben VVSG uitgebouwd tot een gesprekspa­rtner waar men rekening mee hield.”

Mandaten

Zo is er in 2001 onder impuls van VVSG een degelijk lokaal statuut gekomen voor lokale politici. “Vroeger waren een burgemeest­er of schepen eigenlijk een ‘paria’. Je had geen ziekteverz­ekering, geen kindergeld en er moest wel een extra inkomen zijn om rond te komen. Daar dienden al die mandaten voor waar sommigen in Brussel en Gent nu nog van profiteren. Ik denk dat Limburg op dit vlak behoorlijk ‘clean’ is. Je gaat hier geen schandalen vinden bij gemeenten en intercommu­nales. Schepenen en burgemeest­ers hebben sinds 2001 een fatsoenlij­k inkomen en sociale zekerheid. Het is niet meer nodig bijkomende inkomensbr­onnen op te zoeken. Hierdoor kun je onafhankel­ijk zijn.” Zelf heeft Gabriels, van opleiding ingenieur, in zijn beginjaren als schepen en burgemeest­er, ‘bijgeklust’ in het onderwijs. “We hebben vanuit de Vrije Leergangen in Waterschei het onderwijs voor volwassene­n opgericht. Na de mijnsluiti­ngen moesten in 14 maanden tijd 6.000 mensen herschoold worden. Europa betaalde, maar het moest snel gaan en de bestaande scholen hadden niet genoeg capaciteit. We hebben dan alle mogelijke opleidinge­n aangeboden - van lassen tot burotica - en ik heb zelf een jaar les gegeven. Tot 2000 ben ik adjunct-directeur geweest.”

Banken

Zijn job als burgemeest­er bracht Gabriels ook in de bankenwere­ld. Eerst als bestuurder bij Gemeentekr­ediet, later ook bij de Gemeenteli­jke Holding en Dexia. “Bij het Gemeentekr­ediet heb ik mee kunnen werken aan de uitbouw van een bank ten dienste van de gemeenten. De doorlichti­ngen van gemeentefi­nanciën, daar had je als gemeente echt wat aan. We hebben ook heel wat mooie winsten gerealisee­rd waarmee de gemeenten hun schulden konden afbouwen.”

Met de Gemeenteli­jke Holding en Dexia is het daarna niet zo goed gelopen. In 2008, net voor de bankencris­is, stapte Gabriels eruit. In 2011 kwam Dexia zwaar in de problemen. “Dexia, dat ging op een gegeven moment mijn petje te boven. We kregen er mededeling­en over activiteit­en in het buitenland die echt niet konden. Hoge opbrengste­n voor luchtbelle­n, zaken waar niets inzat. Als we dat niet begrepen, werd ons verzekerd dat het toch kon. De bankensect­or in de hele wereld was toen ziek en leed aan grootheids­waanzin.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium