Het Belang van Limburg

TRIEST SCHOUWSPEL

Na alle intriges en valse beloften: 72-jarige Timmermans of 74-jarige Linard moeten de voetbalbon­d ‘vernieuwen’

- Ludo Ludo VANDEWALLE VANDEWALLE

Gevecht Gevecht om om de de macht. macht. Na Na de de politiek, politiek, nu nu de de voetbalbon­d. voetbalbon­d. De De aanloop aanloop naar naar de de voorzitter­sverkiezin­gen voorzitter­sverkiezin­gen van van vandaag vandaag is is er er eentje eentje van van intriges, intriges, valse valse beloften, beloften, communauta­ir communauta­ir gekrakeel gekrakeel en en dolken dolken in in de de rug. rug. Met Met als als resultaat: resultaat: twee twee kandidaten, kandidaten, eentje eentje van van 74 74 en en eentje eentje van van 72 72 jaar. jaar. De De leeftijdsl­imiet leeftijdsl­imiet om om president president te te mogen mogen zijn, zijn, is is 75 75 jaar. jaar. Toch Toch gaat gaat het het zogenaamd zogenaamd om om ‘vernieuwin­g’. ‘vernieuwin­g’. Daar Daar lijkt lijkt het het niet niet op. op.

De 74-jarige Linard krijgt de steun van alle Franstalig­en. Of toch niet?

Toen Gerard Linard acht maanden geleden afscheid nam als interim-CEO dachten we dat we die man nooit meer terug zouden zien in het voetbal. “74 jaar en tijd om uit te bollen”, had hij ons zelf nog gezegd tijdens zijn laatste trip met de de Rode Rode Duivels Duivels naar naar Cyprus. Cyprus. En En nu nu is is hij hij plots plots de de favoriet favoriet om om voorvoor twee twee jaar jaar bondsvoorz­itter bondsvoorz­itter te te worden,worden, hoewel hoewel hij hij dat dat volgens volgens de de reglemente­n reglemente­n maar maar één één jaar jaar kan kan doen. doen. Op Op de de voetbalbon­d voetbalbon­d is is alles alles mogelijk. mogelijk.

In In principe principe wordt wordt Linard Linard gesteund gesteund door door de de Waalse Waalse vleugel vleugel (7 (7 stemmen) stemmen) van van de de voetbalbon­d voetbalbon­d en en de de Pro Pro League, League, de de verzamelin­g verzamelin­g van van profclubs profclubs (8 (8 stemmen). stemmen). Tegenkandi­daat Tegenkandi­daat Gilbert Gilbert Timmermans Timmermans kan kan alleen alleen maar maar rekenen rekenen op op de de steun steun van van de de Vlaamse Vlaamse vleugel vleugel (7 (7 stemmen). stemmen). Een Een simpel simpel reken- reken- sommetje leert: 15-7 voor Linard. Omdat een simpele meerderhei­d volstaat, is dat gewonnen spel. Maar, en hier beginnen de onvermijde­lijke intriges, het is niet zeker dat Linard onvoorwaar­delijk op de steun van zijn Waalse collega’s kan rekenen. De stemming is geheim en Linard ligt zwaar overhoop met David Delferière, ondervoorz­itter dervoorzit­ter van van de de bond bond en en vader vader van van scheidsrec­hter scheidsrec­hter Sebastien, Sebastien, en en in in diens diens spoor spoor Michel Michel Dumoulin, Dumoulin, ook ook een een stemgerech­tigd stemgerech­tigd lid lid van van het het Uitvoerend Uitvoerend Comité. Comité. Dat Dat zijn zijn twee twee Franstalig­eFranstali­ge stemgerech­tigden stemgerech­tigden wiens wiens stemmen stemmen in in de de lucht lucht hangen. hangen. Wat Wat speelt speelt het het meest? meest? Persoonlij­ke Persoonlij­ke aversie aversie of of communauta­irecommuna­utaire eenheid? eenheid?

Het Het zou zou niet niet de de eerste eerste keer keer zijnzijn dat dat er er eigengerei­d eigengerei­d wordt wordt gestemd. gestemd. Twee Twee jaar jaar geleden geleden lapten lapten driedrie Franstalig­e Franstalig­e amateurs amateurs de de afspraken afspraken aan aan hun hun laars laars en en stemden stemden niet niet voor voor De De Keersmaeck­er Keersmaeck­er maar maar voorvoor Joseph Allijns, de kandidaat van de profs. Toen keerde Phillippe Collin, die zoals alle profs geacht werd voor Allijns te stemmen, zijn kar waardoor De Keersmaeck­er alsnog won. Draaikonte­rij waar de voetbalbon­d ook deze dagen symbool voor staat.

Ach, dan kan Linard toch op de profclubs rekrekenen. Of toch niet?

Bij Bij een een 11-1111-1 gelijke stand wint Gilbert Gilbert Timmermans,Tim want die heeft heeft de de langstelan­g staat van dienst. Kan Kan Timmermans­Timme bij de Pro League gue genoeg genoeg stemmen sprokkelen als als we we naar naar ded acht stemgerech­tigden den bij bij de de pr profs kijken? Normaal gezien gezien niet. niet. M Maar alles kan op de voetbalbon­d.voetbalbon­d

Een Een situatiesc­hets:situaties over Bart Verhaeghe haeghe en en MehdiM Bayat en wellicht licht ook ook DanielD Spreutels (Anderlecht) derlecht) en en Mieke Declercq (Zulte te Waregem)Waregem bestaat geen twijfel: zij zij stemmen stemmen voor Linard. De vier

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium