Het Belang van Limburg

MEGASTUNT

-

Spaanse onderschat­ting

Eerst de harde feiten: na Amerika is Spanje het meest succesvoll­e basketball­and ter wereld, zowel bij de mannen als bij de vrouwen. Op de laatste acht EK’s stonden de Spaanse dames zeven maal op het podium. In 2013 werden ze Europees kampioen. De laatste twee wereldkamp­ioenschapp­en leverden brons in 2010 en zilver in 2014 op. Op de Olympische Spelen vorig jaar in Rio de Janeiro veroverde Spanje ook al zilver, na het ongenaakba­re Team USA. De erelijst van de Belgian Cats is in verhouding maagdelijk wit.

Alba Torrens en Sancho Lyttle, allebei ploegmaat van Emma Meesseman bij het Russische Ekaterinbu­rg, zijn de absolute supersterr­en van het team. Laia Palau is met haar 37 lentes de veterane, de Spaanse Ann Wauters. Kortom: de Belgian Cats moeten hopen op een offday of onderschat­ting van de Spanjaarde­n. En net dat laatste is misschien wel aan de orde. Van de vijf officiële duels met Spanje wonnen de Cats er nul en ook de twee oefenwedst­rijden vorige maand in Wevelgem brachten twee nederlagen. In de tweede partij incasseerd­en de Cats zelfs een 48-87-nederlaag. Is Spanje niet bij de les, dan moet de selectie van bondscoach Philip Mestdagh daarvan profiteren. “We hebben misschien maar 1 kans op 10, maar we zullen tot het uiterste gaan om die te verzilvere­n”, zegt Ann Wauters.

We hebben misschien maar 1 kans op 10, maar we zullen tot het uiterste gaan om die te verzilvere­n

Unieke Belgische sfeer

Terwijl alles bij Spanje zowat business as usual is, is de sfeer bij de Belgian Cats uniek. En niet alleen door de huidige successen. Sinds de aankomst in Praag fonkelen de Cats ook naast het parket. Op elk officieel moment veroverden ze de harten van fans en organisati­e. “De schatjes van het EK”, worden de Belgische speelsters genoemd. Die ongedwonge­n sfeer vormt ook tijdens de wedstrijde­n de sleutel tot succes. Supersterr­en als Ann Wauters en Emma Meesseman hebben geen kapsones en betrekken iedereen in het succes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium