Het Belang van Limburg

KONING ZOEKT TROONO

Wie wint Ieper nu Freddy Loix met pensioen is?

- Marc CORNELISSE­N

Freddy Loix heeft gisteren de start gegeven van ‘zijn’ Rally van Ieper. Met de Belgische driekleur zwaaide hij zijn voormalige concullega’s uit op het podium. “Ik heb geen spijt dat ik gestopt ben, maar dit is wel het moeilijkst­e moment sinds ik de beslissing genomen heb”, zegt de elfvoudige winnaar van Vlaanderen­s mooiste. Het is even wennen, het meest nog voor hemzelf: Freddy Loix paradeert in burgerplun­je over de Grote Markt in Ieper. Geen brandvrij pak, geen helm, geen stress, geen geheimzinn­ig strijdplan. Freddy Loix beleeft zijn eerste Ieper als toeschouwe­r. Bevoorrech­t toeschouwe­r, want de organisato­r vroeg hem prompt om de officiële start te geven. Loix: “Het voelt vreemd. Normaal kwam ik elk jaar naar Ieper met maar één ding in mijn hoofd, en dat was de overwinnin­g. Elf keer is het nog gelukt ook. Ik geef toe: dit is het moeilijkst­e moment sinds ik beslist heb te stoppen. Het kriebelt echt.”

Hier staat schoon volk aan de start. Wie gaat jou opvolgen?

“Ik zie vijf kandidaten voor de overwinnin­g. Thierry Neuville steekt qua pure snelheid met kop en schouders boven de rest uit. Zijn Hyundai i20 R5 is een heel snelle auto, maar hoelang kan de wagen dat tempo volhouden? Ik weet wat de Skoda kan, van de Hyundai moet ik het nog zien. Daarnaast heb je Bryan Bouffier, Vincent Verschuere­n, Kris Princen en Kevin Abbring.”

Met het legioen Britten hou je dus geen rekening?

“Er zijn er bij die heel snel kunnen gaan. Maar Ieper duurt twee dagen en dat is nog een ander paar mouwen.”

Hoe vul jij nu je dagen?

“Ik ben verantwoor­delijk voor de marketing van MIG, een groep die vier automerken verkoopt op vier verschille­nde sites in Gent en het Meetjeslan­d. Ik woon nu deels in Evergem, deels in Riemst en iets minder dan vroeger in Frankrijk. Het is voor een groot stuk een bureaujob, maar ik organiseer ook evenemente­n, testritten en lanceringe­n. Die woon ik natuurlijk ook fysiek bij. En af en toe moet ik met klanten met een Audi R8 naar de Nürburgrin­g.”

Ah, dan zit je toch nog af en toe aan het stuur?

“Ik blijf ook testrijder voor Skoda en Michelin. Zo hou ik de vinger aan de pols. Ik zit nog altijd meer in een rallywagen dan veel van de actieve rijders. In augustus rij ik ook de 24 Uur van Zolder met een Porsche, maar dat deed ik de voorbije jaren ook al. Ik moet toch af en toe eens onder de mensen komen.”

Slotvraagj­e: is het idee van een comeback al eens opgedoken?

“Ik ga geen comeback maken. Ik heb geen spijt dat ik gestopt ben. Ik heb met Skoda mijn schouders gezet onder Achiel Boxoen, een 20-jarige belofte. Achiel moet nog progressie maken, dat is zeker, maar het is een project over twee jaar. Helaas kunnen we er maar één helpen, maar hopelijk krijgt ons project navolging.”

B

 ??  ??
 ?? FOTO WILLY WEYENS ?? Freddy Loix, de gepensione­erde ‘Koning van Ieper’, geeft de start van ‘zijn’ wedstrijd.
FOTO WILLY WEYENS Freddy Loix, de gepensione­erde ‘Koning van Ieper’, geeft de start van ‘zijn’ wedstrijd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium