Het Belang van Limburg

Vertrouwel­ing van Vandoorne op weg naar Sauber

-

Frederic Vasseur, oud-teambaas en grote fan van Stoffel Vandoorne, is goed op weg om de nieuwe teammanage­r bij staartteam Sauber te worden. Aangezien de Zwitserse renstal voor volgend jaar ook al een akkoord heeft met motorlever­ancier Honda – nu achterin Vandoornes McLaren – worden links en rechts al enkele conclusies over de toekomst van de West-Vlaming getrokken. Even de voorgeschi­edenis van Sauber schetsen: in 2010 werd Monisha Kaltenborn CEO bij het Zwitserse team, waar ze de rol van stichter Peter Sauber overnam. Vorig jaar werd Sauber dan gekocht – zeg maar gered – door Longbow Finance, waarbij Kaltenborn al haar aandelen aan de investerin­gsgroep verkocht.

Eerder deze week kwam dan de verrassend­e melding dat Kaltenborn het voor bekeken hield. De Oostenrijk­se kon het naar verluidt niet hebben dat eigenaar Longbow Finance eiste dat rijder Marcus Ericsson een voorkeursb­ehandeling zou krijgen, ten nadele van teammaat (en Mercedes-beschermel­ing) Pascal Wehrlein.

Wat er ook van zij, het lijstje mogelijke opvolgers voor Kaltenborn is in de aanloop naar de Grote Prijs van Azerbeidzj­an indrukwekk­end lang geworden. Eén naam steekt er echter bovenuit: Frederic Vasseur. De Fransman, deze week al op het hoofdkwart­ier van Sauber gesignalee­rd, vervulde recent nog de rol van teammanage­r bij Renault F1. Daar stapte hij onlangs “wegens meningsver­schillen” op. Eerder had hij bij Renault F1 wel hard geprobeerd om Stoffel Vandoorne binnen te halen, omdat hij de talenten van de West-Vlaming maar al te goed kent. In 2015 werd Vandoorne voor Vasseurs eigen ART Grand Prix team immers op indrukwekk­ende manier GP2kampioe­n.

Indien Vasseur opnieuw de F1 binnengera­akt, is het niet ondenkbaar dat hij opnieuw een lijntje richting Vandoorne gooit. Sommige insiders denken zelfs dat de Honda-bonzen, die volgend jaar een partnershi­p met Sauber aangaan, maar wat graag op de diensten van Vandoorne beroep zouden doen. Het hele jaar lang geeft Anthony Kumpen ons zijn inkijk in het leven, het lichaam en de psyche van een autopiloot.

 ?? FOTO ALASTAIR STALEY ?? Een foto uit 2015 met in het midden Stoffel Vandoorne, zijn toenmalige teambaas Frederic Vasseur (l) en zijn huidige chef Eric Boullier.
FOTO ALASTAIR STALEY Een foto uit 2015 met in het midden Stoffel Vandoorne, zijn toenmalige teambaas Frederic Vasseur (l) en zijn huidige chef Eric Boullier.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium