Het Belang van Limburg

Eerste zege op zijn 77ste

- David KINDT

Op zijn 77ste (!) heeft Jozef - zeg maar Jef - Marcoen uit Halen zijn allereerst­e provincial­e zege behaald. “Ik ben er al enkele keren heel dicht bij geweest, maar nu werd ons geduld eindelijk beloond”, glundert Marcoen, wiens oude doffer, de 687 bouwjaar 2014, als eerste inzet van drie de zege pakte bij de oude duiven uit Chevrainvi­lliers. Marcoen beoefent de duivenspor­t met de simpelste vuistregel­s die bij iedere melker te vinden zijn: “Een goed hok, goede duiven, dito verzorging en een gedreven melker die de gunfactor kan afdwingen.” Getuige hiervan is het simpele, maar erg aangenaam vertoeven vlieghok. “In 1990 zwaaide ik in het leger af als adjudant (meer dan dertig jaar deed hij het onderhoud van de vliegtuige­n in Brustem, nvdr.). Nog datzelfde jaar werd het oud kippenhok omhooggetr­okken met blokken cellenbeto­n. Sindsdien werd er geen steen meer verlegd of vertimmerd.” Dankzij Ludwig Veulemans, spelend onder Veulemans-Persoons, van enkele velden verder werd Jef gebeten door de duivenspor­t.

Auto

“Mijn vader speelde vroeger - in de hoogdagen van de duivenspor­t - ook met succes én veel kameraadsc­hap”, blikt hij terug. De strijdploe­g bestaat uit zestien knapen - hier geen duivinnens­pel - die op klassiek weduwschap de weekenden ten huize Marcoen extra zonnig maken. De winnende doffer is een subliem geschelpte, die resulteerd­e uit het kweeksel van buurman en oud-autowinnaa­r Romain Schots.

“Ik zal nooit dwaze uitgaven doen voor de hobby, de vader werd voor een snoepcent verkregen op de verkoop.”

In 2011 werd Jef op onze Orléansvlu­cht derde en vierde provinciaa­l met de juiste inzet (tweede getekende), maar de auto ging naar Veldwezelt. “Misschien lukt de autowinst dit jaar wél”, knipoogt Marcoen. “Ik heb nog een knap ploegje jonge duiven zitten. Ze komen fel dit jaar . Zo vlogen ze vorig weekend nog 26 op 36 op Laon.”

 ?? Foto DAKI ?? Jef Marcoen (tweede van links), geflankeer­d door zijn vrouw, dochter, kleindocht­er en buurman Maurice.
Foto DAKI Jef Marcoen (tweede van links), geflankeer­d door zijn vrouw, dochter, kleindocht­er en buurman Maurice.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium