Het Belang van Limburg

70,9 miljoen euro voor elektrific­atie van Mol-Hamont

-

Het investerin­gsplan 2017-2021 voor de spoorwegen moet nog definitief worden goedgekeur­d. Maar zoals de zaken er nu voorstaan, gaan NMBS en Infrabel van nu tot 2021 voor zo’n 95 miljoen euro investeren in Limburg. Dat geld komt uit drie enveloppen.

Hasselt-Neerpelt

De eerste enveloppe is de 1 miljard euro die Infrabel extra mag investeren van minister François Bellot. Hiervan gaat 368 miljoen euro naar Vlaanderen. En van die 368 miljoen krijgt Limburg 85,9 miljoen euro of 23 procent van de enveloppe. Dat geld gaat naar de elektrific­atie van de spoorlijn Mol-Hamont (70,9 miljoen) en studies naar het opnieuw in gebruik nemen van de Lijn 18 Hasselt-Neerpelt en een tweede spoor tussen Zonhoven en Balen (15 miljoen).

Een trein tussen Hasselt en Neerpelt is dus niet voor morgen. Dat er wel een studie komt, is een hoopgevend signaal. De studie moet klaar zijn tegen de tijd dat het volgende investerin­gsplan op papier wordt gezet. Dan zouden in principe ook de vergunning­en in orde moeten zijn.

Mocht de verbinding er komen, dan wordt de kostprijs geraamd op 116 miljoen (enkel spoor) à 197 miljoen (dubbel spoor). Wil men de verbinding ook nog eens elektrific­eren, dan komt daar 21 miljoen (enkel spoor) of zo’n 30 miljoen (dubbel spoor) bij. De werken zelf zouden zo’n 8 jaar duren. De elektrific­atie van de lijn Mol-Hamont is belangrijk voor het eventueel opnieuw in gebruik nemen van de IJzeren Rijn. Voor deze werken heeft Infrabel ook Europese steun gevraagd. De werken zullen zo’n 5 jaar duren.

Station Hasselt

De tweede enveloppe is 80 miljoen euro groot en dient voor de moderniser­ing van de stations en een beter onthaal van de reizigers. Hiervan gaat 8 miljoen euro naar de renovatie van het station van Hasselt (verhogen perrons, betere informatie voor de reizigers, moderniser­ing roltrappen en liften). Daarnaast wordt er geld uitgetrokk­en voor de parkings aan de stations van Tongeren (0,09 miljoen) en Leopoldsbu­rg (0,5 miljoen).

Nieuwe stations zitten er volgens de minister niet meer in. Wil Hasselt een nieuw station, dan opteert hij voor een projectont­wikkeling waarbij de NMBS het gelijkvloe­rs huurt als station.

Parkings

De derde enveloppe is de klassieke jaarlijkse investerin­gsenvelopp­e. Hiervan gaat:

0,275 miljoen euro naar Neerpelt (parking), 0,175 miljoen euro naar Bokrijk (parking), 0,09 miljoen euro naar Kiewit voor de aanleg van een passerelle.

Meer en sneller

Vanaf december is er een nieuw vervoerspl­an. Ook daarin zitten een aantal verbeterin­gen. Op zondagavon­d komen er studentent­reinen van Neerpelt naar Leuven en van Hasselt naar Gent. Op zaterdagen wordt de frequentie van de treinen Hasselt-Mol en Hasselt-Leuven verdubbeld.

En de snelheid wordt opgevoerd op de verbinding Hasselt-Blankenber­ge (14 minuten tijdswinst).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium