Het Belang van Limburg

Wilde dieren vinden stilaan weg terug naar onze provincie

Wilde dieren hebben hun weg naar onze contreien teruggevon­den. Maar in Vlaanderen stoten ze op de kleine en versnipper­de natuur. Limburg is op dat vlak beter bedeeld dan de andere provincies en hier liggen dan ook de grootste kansen in de nabije toekomst.

-

Wie groot of grof wild wil spotten in Vlaanderen komt best naar Limburg. Met zijn 20% bossen is het logischerw­ijs dé provincie bij uitstek om wilde dieren te observeren. “En onze ligging biedt nog een surplus”, weet Jos Ramaekers, directeur van Natuurpunt Limburg. “De Voerstreek is onze rechtstree­kse link met de Ardennen en de Eifel. Gebieden waar het groot wild het ook erg goed doet. En de Maas is - zeker met dit weer - makkelijk te voet oversteekb­aar.” Kortom, alle groot wild dat Vlaanderen binnenkomt, passeert Limburg. “De grootste uitdaging voor de toekomst is nu om verbinding­en te maken zodat de dieren ook in die grote gebieden raken. Dan valt er nog veel meer te bezichtige­n”, aldus nog Ramaekers.

Voor de beleidsmak­ers is er volgens Natuurpunt nog wel wat werk aan de winkel op het gebied van grote zoogdieren in Vlaanderen. Bevers, everzwijne­n, dassen, vossen, reeën kan je al volop spotten in Limburg, het edelhert is intussen terug en de lynx, wolf, otter en goudkleuri­g jakhals staan bij wijze van spreken aan de voordeur. “Of de dieren ook effectief naar Limburg komen heeft grotendeel­s te maken met of er een maatschapp­elijk draagvlak is. Want plek, prooi en rust is er bijvoorbee­ld in De Zwarte Beek en het aanpalende militaire domein en het Nationaal Park Hoge Kempen genoeg. In ander landen zijn ze ook al bezig met een voorbereid­ingscampag­ne voor als de wolf zou komen. Dat zouden ze hier beter ook beginnen doen. Het komt er eigenlijk op neer dat we de natuur kansen geven om te leven. En dan ga je in Limburg nog heel veel groot wild kunnen bekijken.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium