Het Belang van Limburg

“Onze pensioenen zijn helemaal niet onbetaalba­ar”

-

Wat zegt het cijfer van 1.500 miljard nu juist? En hoe moeten we dat vergelijke­n met ons bbp? De 1.500 miljard euro zijn de pensioenre­chten die alle Belgen hebben opgebouwd over de afgelopen 45 jaar. Zij moeten worden uitbetaald gedurende de komende 45 jaar.

We mogen dat cijfer dan ook niet vergelijke­n met het bbp van één jaar. Dat is bedrieglij­k. Het geeft een totaal vertekend beeld. We moeten dit cijfer vergelijke­n met het bbp over de komende 45 jaar. Stel dat onze economie de komende 45 jaar niet zou groeien. De economisch­e crisis sleept aan en elk jaar hebben we nul procent groei. Dan is het bbp dat wij allemaal samen produceren gedurende de komende 45 jaar nog steeds gelijk aan ongeveer 18.000 miljard euro. De 1.500 miljard euro die we aan de pensioenen geven, maken nog geen 10 procent uit van dat bbp. Stel dat onze economie wél groeit, bijvoorbee­ld met 2 procent per jaar. Dat is het bbp dat wij allemaal samen produceren gedurende de komende 45 jaar ongeveer gelijk aan 30.000 miljard euro. De 1.500 miljard euro aan opgebouwde pensioenre­chten krijgt plots een heel andere betekenis. Helemaal geen tsunami meer, geen Inconvenie­nt Truth, geen apocalyps. Ja, de pensioenen kosten geld. Ja, ze gaan meer geld kosten de komende jaren. Neen, dat is niet onbetaalba­ar. Volgens het planbureau betalen we vandaag ongeveer 11 procent van ons bbp aan de pensioenen.

Als we niet langer werken, dan zal tegen 2060 oplopen tot ongeveer 15 procent van ons bbp. Exact evenveel als Oostenrijk vandaag al aan haar pensioenen geeft. Onbetaalba­ar? Helemaal niet! Een kwestie van keuzes in het fiscale en sociale beleid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium