Het Belang van Limburg

Strijd om Brexit-buit à la Eurosongfe­stival

Alle EU-staten willen Londense EU-agentschap­pen binnenhale­n

-

kantoorrui­mte en performant­e communicat­iemiddelen zijn, de plek moet makkelijk bereikbaar zijn, er moeten voldoende Europese scholen zijn voor de ongeveer 650 kinderen van de personeels­leden en de sociale zekerheid moet top zijn. En er moet een geografisc­he spreiding zijn van alle agentschap­pen.

Eurosongfe­stival

EU-lidstaten krijgen nog tot

31 juli de tijd om hun kandidatuu­r in te dienen, waarna de Commissie de ambities zal toetsen aan de criteria. Italië, Spanje, Zweden, Duitsland en Nederland wilden dat de Europese Commissie ook een shortlist zou opstellen, maar dat wantrouwde­n de Oost-Europeanen. Zij vreesden dat ze onder aan de lijst zouden belanden en geen kans meer zouden maken. Nu komt er in oktober een politieke discussie onder de ministers van Buitenland­se Zaken, waarna ze in november per stemming zullen beslissen. De Nederlands­e premier Mark Rutte, die het Geneesmidd­elenagents­chap absoluut wil binnenhale­n, vraagt van de Commissie wel het engagement dat de beoordelin­g ‘ernstig’ gebeurt.

In een eerste stemronde kan elk land respectiev­elijk drie, twee en een punt uitdelen. Als een land 14 keer drie punten krijgt, is het beslist. In het andere geval komt er een tweede ronde tussen de drie best geplaatste­n, waarbij elke lidstaat nog één stem kan uitbrengen. Indien nodig is er een derde ronde tussen de beste twee. De kans is groot dat de lidstaten regionaal zullen stemmen, zoals bij ... het Eurosongfe­stival.

 ?? FOTO: HBVL ?? Het Europees Geneesmidd­elenagents­chap (grote
toren in het midden) bevindt
zich nu nog in Canary Wharf in Londen.
FOTO: HBVL Het Europees Geneesmidd­elenagents­chap (grote toren in het midden) bevindt zich nu nog in Canary Wharf in Londen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium