Het Belang van Limburg

Oost vs. West

-

”Dit is de Europese Raad van de terugkeer van Europa, vergelijkb­aar met wat Barcelona deed in de Champions League: eerst verliezen in Parijs en dan in de terugwedst­rijd winnen en doorgaan naar de volgende ronde.” Een Europese diplomaat verwoordde zo het gevoel dat leeft binnen de Europese Unie, dag op dag een jaar nadat de Britten hebben beslist uit de Europese Unie te stappen. De begrafenis­sfeer van een jaar geleden is volledig weggeduwd, door de verkiezing­snederlage­n van de populisten in Oostenrijk en Nederland en vooral door de overwinnin­g in Frankrijk van Emmanuel Macron.

Het enige wat roet in het eten kon gooien, was de kwestie van de verhuizing van het Europees Geneesmidd­elenagents­chap en de Europese Bankenauto­riteit, die nu nog in Londen zitten. ”We willen morgen in de kranten geen titels zien over gebekvecht tussen de lidstaten hierover”, aldus nog de diplomaat voor het begin van de top. Of zoals de Belgische premier Michel het verwoordde: ”Dit mag geen straatgeve­cht worden.” Liefst twintig landen, waaronder België, zijn kandidaat om één van die twee instelling­en te verwelkome­n. Dat betekent dat er op een bepaald moment twee winnaars en achttien verliezers zullen zijn. En opnieuw duikt een kloof tussen Oost en West op. De Oost-Europese landen vinden dat het hun beurt is om een belangrijk agentschap binnen te halen: Bulgarije, Roemenië, Kroatië en Slovakije hebben, net als Cyprus, nog niets ‘gekregen’. Voor de twee prestigieu­ze organisati­es werken samen meer dan duizend mensen, wat ze begeerd maakt.

De ‘oude lidstaten’ zijn ook geïnteress­eerd en benadrukke­n dat het cruciaal is dat de twee agentschap­pen probleemlo­os kunnen voortwerke­n na hun vertrek uit Londen. ”Dit zijn twee zeer belangrijk­e organisati­es”, aldus een hoge EU-diplomaat. “We moeten maken dat ze blijven functioner­en. En daarom moeten we beletten dat die experts weglopen en een job in de privésecto­r in Londen gaan zoeken, als blijkt dat die organisati­es op een verkeerde plaats komen.” Boekarest - om maar iets te zeggen - heeft niet dezelfde uitstralin­g als Amsterdam.

Het zag er gisteravon­d naar uit dat de 27 EU-leiders een compromis gevonden hadden over de procedure om de knopen door te hakken. Commissiev­oorzitter Jean-Claude Juncker en Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, werkten een lijst uit met ‘objectieve criteria’ als basis voor de selectie: er moeten natuurlijk voldoende

De relocatie van de agentschap­pen mag niet tot een straatgeve­cht leiden

Charles Michel, Belgische

premier

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium