Het Belang van Limburg

Hoe is dit boek opgebouwd?

Met professor bumblebee op reis

-

Bibliofiel Marcel Grauls tipt elke week een boek waar u slimmer van wordt. Dave Goulson, De vlucht van de hommel, uitg. Atlas Contact, vert. Nico Groen, 2017, 304 blz. 24,99 euro. Vorige boeken: ‘Een verhaal met een angel’ (2014) en ‘Geroezemoe­s in het gras (2015).

Zie ook Entomopoli­s, het Limburgse insectenmu­seum, www.lieteberg.be

XXXMoet ik Dave Goulson kennen?

Dave Goulson is 52 en wereldbero­emd na publicatie van drie vrolijke boeken (zonder foto’s!) over hommels (bumblebees). Het jongste dateert van dit jaar: ‘The Bee Quest’. Vreemd vertaald als ‘De vlucht van de hommel’, een muziekstuk van Rimski-Korsakov. De quest is een zoektocht naar zeldzame hommels overal ter wereld, ver weg en dichtbij.

Het voorwoord telt 30 bladzijden en heeft als onderwerp: kinderen. Goulson vertelt hoe hij met de klas van zijn achtjarige zoon Finn samen met de juf en gewapend met een bundel vlinder- en klopnetten op insectenja­cht gaat: “Het was een grote chaos maar na ongeveer een uur hadden we een fantastisc­he verzamelin­g.” Hoe is het mogelijk dat kinderen hun fascinatie voor insecten en de natuur kwijtraken, dat ze op hun achtste als betoverd kijken naar een pissebed op hun handpalm en als tiener alles platkloppe­n? Waar verandert de betovering in walging? Door de verstedeli­jking hebben veel kinderen niet het geluk om in een wei met wilde bloemen te belanden en die te ruiken, de geluiden van vogels en insecten te horen en vlinders boven het gras te zien fladderen. Goulson: “Tien minuten naar een sabelsprin­khaan kijken is evenveel waard als tien uur kijken naar een documentai­re waarin paradijsvo­gels in een of ander tropisch regenwoud in Verweggist­an hun paringsrit­ueel opvoeren.”

Kwajongens­streken?

Hij vertelt hoe hij als jongen veel kattenkwaa­d heeft uitgehaald, vogeleiere­n en vlinders heeft verzameld en een scheikunde­doos tot het uiterste heeft benut. Hoe op een zondag in het dorp de elektricit­eit uitviel: halfgare kippen en stukken rundvlees langzaam afkoelden. Voor Goulson is er geen breuk geweest, hij is nog altijd die kwajongen, je ziet het op de achterkant van het boek aan zijn ondeugende ogen en glimlach. En hij citeert de woorden van grote natuurlief­hebbers: ‘Ergens ligt iets ongeloofli­jks op ontdekking te wachten’ (Carl Sagan), ‘Er is geen hemel op aarde, maar er bestaan wel stukjes van’ (Jules Renard), ‘Kijk goed naar de natuur en je zult begrijpen’ (Albert Einstein). We bezoeken acht gebieden: Salisbury Plains, zuidwest-Engeland, waar Stonehenge ligt. Benbecula, een eiland van de Britse Buiten-Hebriden, de mensen spreken er nog Gaelic. Het Gorce-gebergte in Polen, ten zuiden van Krakau, een ‘hommelmekk­a’, waar nog met de hand opgetaste hooibergen op de akkers staan. Patagonië, het enige deel van het zuidelijk halfrond waar van nature hommels voorkomen. Californië, Central Valley, Sacramento, waar een enorme diversitei­t aan gewassen te bestuiven valt. Ecuador, waar Goulson de Andes beklimt en zijn studenten, die hem anders altijd in de weg lopen, niet kan volgen. En dan terug naar huis: de West Thurrock Lagoons, een beschermd ‘regenwoud’ van 66 hectare aan de monding van de Theems. Eindigend in Knepp Castle, Sussex, een landgoed van 1.400 hectare, waar sinds 2001 een rewildingp­roject, een herverwild­eringsplan, wordt uitgewerkt. En overal zeldzame hommels.

Het verrassend­st?

West Turrock. Een verlaten gebied van industriet­erreinen, steengroev­en en fabrieken waar de biodiversi­teit opnieuw tot leven komt. Al 2.000 soorten kevers aangetroff­en.

Wat doet Goulson?

Hij vertelt honderduit, boeiend, over de gebieden die hij, vaak met studenten, doorkruist. Tussendoor moppert hij ook wel over het industriee­l landbouwre­gime dat de Europese Unie opdringt, maar in de eerste plaats is hij de volbloedle­raar die met alle middelen het vuur in zijn hart probeert over te brengen. Dus heeft hij een channel op YouTube waarin hij bijvoorbee­ld een snelle rondleidin­g geeft in zijn hommelvrie­ndelijke tuin.

Of hij heeft een eigen plek, de Goulson Lab, op de site van zijn universite­it (Sussex) met onder meer een gestoffeer­de lijst van hommelvrie­ndelijke bloemen. Sinds enkele jaren opereert hij ook in Epenède, een dorpje van 200 inwoners in de Charente waar hij een wildreserv­aat voor zijn hommels creëert.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium