Het Belang van Limburg

Oude spoorwegbe­dding vat vuur

25 are gaat in vlammen op

- Mark DREESEN

De voormalige spoorwegbe­dding in Eisden heeft vrijdag rond 14.30 uur vuur gevat. De vlammen verspreidd­en zich tot aan de achterzijd­e van de woningen in de Lindenlaan. De brandweer van Maasmechel­en had het vuur snel onder controle. Toch is een gebied van 25 are volledig vernield. De oude spoorwegbe­dding tussen het station van As en Eisden is niet meer in gebruik. In 2015 werden de rails opgebroken, maar de houten balken bleven in de kiezel zitten. Tussen de kiezel zijn gras en struiken gaan groeien, en die konden door de droogte vuur vatten. Bewoners langs de Lindenlaan zagen plots een rookpluim opstijgen vanuit de bosrijke omgeving en verwittigd­en de hulpdienst­en. “Het was even zoeken naar waar het vuur zich precies bevond”, aldus een buurtbewon­er. “Je ziet vanuit je tuin een rookpluim, maar als je door de bossen stapt, ben je snel verloren gelopen in dit grote waar geen huizen staan. De brand situeerde zich uiteindeli­jk achter de woningen van de Lindenlaan, tussen de zijstraten Sparrenstr­aat en Burgemeest­er Ramakersst­raat. Het treinstati­on van Eisden aan de Spoorwegst­raat werd niet bedreigd. De balken op de spoorwegza­te hebben vuur ge- vat, evenals een grote strook heide links en rechts van de oude spoorweg. Het vuur doofde aan de grens met het bos en het hoge opgroeiend struikgewa­s.”

Zelfontbra­nding

Vermoedeli­jk is zelfontbra­nding de oorzaak van het vuur. De ongebied dergrond van de spoorwegza­te was gloeiend heet. De brandweer van Maasmechel­en kwam met twee boswagens ter plaatse om het vuur te doven. De brand was snel onder controle. Ruim 25 are ging in de vlammen op. “We zijn ook goed blijven nablussen”, aldus een woordvoerd­er van de brandweer. “De bodem is heet en kan om die reden opnieuw vuur vatten.”

Door de brand kwamen de houten balken van de oude spoorwegza­te terug aan de oppervlakt­e. Die zaten op meerdere plaatsen verscholen onder puin en gras.

 ?? FOTO MMD ?? De brandweer van Maasmechel­en had het vuur op de oude spoorwegza­te snel onder controle.
FOTO MMD De brandweer van Maasmechel­en had het vuur op de oude spoorwegza­te snel onder controle.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium