Het Belang van Limburg

Cafébaas krijgt 15 jaar voor moord

Rechters geloven niet in ‘onweerstaa­nbare drang’

- Caroline VANDENREYT

Ex-cafébaas en kebabuitba­ter Kenan Temelli (55) is veroordeel­d tot 15 jaar gevangenis voor moord. Op 17 mei 2014 had hij na een discussie in zijn café Las Vegas aan het Hasseltse station zijn pistool met elf kogels leeggescho­ten op Beringenaa­r Ersin Caliskan (38). Onweerstaa­nbare dwang had de verdedigin­g het genoemd, nadat de 55-jarige Turk eerder slachtoffe­r was geworden van een brutale carjacking en later bedreigd werd door Caliskan. Geen enkel bewijs van, oordeelden de rechters, dit was moord. Die dag, op 17 mei 2014, was het inderdaad tot woorden gekomen tussen Kenan Temelli en Ersin Caliskan. Niet de meest aangename man als hij gedronken had, zo werd die laatste omschreven. Zijn vier kinderen kwamen dan ook geen schadeverg­oeding vragen voor de rechtbank voor het verlies van hun vader.

In oktober van het jaar voordien was het al eens tot een aanvaring gekomen tussen de twee Turken. In een ruzie over een serveerste­r die een lepel had laten vallen, was één van de kompanen van Caliskan door het lint gegaan. Met als resultaat dat cafébaas en dienster naar de privévertr­ekken waren gevlucht en de entourage van Caliskan de kassa had leeggehaal­d. Maar de man zelf was die avond aan de toog blijven zitten, bleek uit de camerabeel­den die de rechtbank te zien kreeg. Van de diefstal of bedreiging­en had hij zich ver weg gehouden. Zoals de 38-jarige man later ook beledigd tegen de politie zou zeggen.

Kelder

Op 17 mei had Kenan andere uitwegen gehad, stelden de rechters. Maar die had hij niet gekozen: “Hij heeft opzettelij­k geschoten, met de bedoeling om Caliskan te doden”, aldus het vonnis. Geen plotse ingeving, volgens de rechtbank had hij erover nagedacht: in die zeven minuten tussen de discussie en zijn terugkeer naar het café. Toen hij in de kelder zijn pistool was gaan zoeken en de lader op een heel andere plek erbij had gehaald. En dan was er nog het opvallende feit dat Kenan de bewakingsc­amera in zijn café ging afzetten op het exacte moment van de schietpart­ij. “Omdat ik niet wilde

dat

mijn vrouw en kinderen zagen hoe ik stierf. Ik was ervan overtuigd dat Caliskan mij die dag zou ombrengen”, klonk Temelli voor de rechtbank. Woorden die de rechters niet overtuigde­n. Dus bleef het bij moord. Geen onweerstaa­nbare dwang, zoals meester Steve Geerdens pleitte, door posttrauma­tische stress na die twee overvallen. Ook geen uitlokking. Als die er al was geweest (door de bedreiging­en van het jaar voordien) stelde de rechtbank, dan was dat al wel heel lang geleden.

Dat Temelli een vlekkeloos parcours door het leven mag voorleggen, met succesvoll­e horecazake­n, hardwerken­d en een gezinsman, zagen de rechters als lovenswaar­dig. Maar tegelijk mocht dat geen vrijbrief zijn “om het recht in eigen handen te nemen”. En dat had de kebabuitba­ter en cafébaas in hun ogen nu net gedaan. De man stante pede naar huis laten gaan met een straf waarvan alleen dat ene jaar voorarrest effectief was, vonden ze niet kunnen. “Daarvoor zijn de feiten veel te ernstig.” Het werd 15 jaar cel. Na beraad werd zijn onmiddelli­jke aanhouding niet bevolen. Waardoor Temelli zijn zoon nog even kan helpen bij de uitbouw van diens nieuwe kebabzaak in HeusdenZol­der. De Hasseltse Bampslaan trekt het gezin niet bepaald meer aan.

 ?? Foto VRS ?? In zijn café aan het Hasseltse station schoot Kenan Temelli Beringenaa­r Ersin Caliskan dood.
Foto VRS In zijn café aan het Hasseltse station schoot Kenan Temelli Beringenaa­r Ersin Caliskan dood.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium