Het Belang van Limburg

“Het heeft iets heroïsch, maar gebruik je verstand”

Extreem lage waterstand lokt dagjestoer­isten naar Maas

- Johnny GEURTS/Phillip PERGENS

De extreem lage waterstand van de Maas lokt heel wat dagjestoer­isten naar de Maaskant. Allemaal willen ze de rivier oversteken van België naar Nederland en omgekeerd. Toch is dat niet zonder gevaar. “We gaan het niet verbieden, maar we vragen wel dat de mensen hun gezond verstand gebruiken”, zegt burgemeest­er Raf Terwingen. Vooral in Kotem en in Guigoven, vlakbij het veerpont, wordt het warme water getrotseer­d door durvers. In Kotem is de overtocht vanop Belgisch grondgebie­d slechts een 50-tal meter tot in Nederland. Dikke stenen zorgen voor een gemakkelij­k eerste stuk. “Het tweede deel in de bocht van de Maas is gevoelig dieper. Het water kwam toch ruim tot aan mijn bovenbenen”, vertelt Carlo Gelders (43), die door het lage water liep tot aan de overzijde in het Nederlands­e Meers.

Blote voeten

Toch blijft het oppassen geblazen op de drie punten die door de Maasdijk worden omsloten. “Ik heb het lage water al een paar keer meegemaakt, de laatste keer was in 2006. Uiteraard kunnen door de stroming de stenen zich verplaatse­n, waardoor er diepe groeven ontstaan die je niet kunt zien. Als je bij het oversteken daarin terechtkom­t, moet je al een goede zwemmer zijn om jezelf te kunnen redden”, zegt Noël Hesjens (64). Ook in Guigoven hebben dagtoerist­en het lage waterpeil opgemerkt. “We hebben net onze laatste examens achter de rug. Het water is op dit gedeelte maar ongeveer veertig centimeter diep. Alleen de puntige stenen kunnen pijn doen aan de blote voeten. We zijn tot aan de overzijde gewandeld, tot het Nederlands­e Geulle aan de Maas”, lachen Robin Kempkens (17) en Lotte Maas (17), die hand in hand elkaar steunen tijdens de overtocht.

Historisch

De Maas oversteken is niet zonder risico. Dat bevestigt ook Liliane Stinissen van de Vlaamse Waterweg: “Het gaat hier eigenlijk om een grindrivie­r. De donkere plekken in het water zijn dieper, en daarin kan je verdrinken. Ik raad ten zeerste af om het water te betreden. Voor je het weet ben je verrast.”

De burgemeest­er van

Maasmechel­en, Raf Terwingen (CD&V), begrijpt dat mensen de oversteek willen wagen, maar maant ook aan tot voorzichti­gheid. “Ik heb vorige week zondag een wandeling met de hond gemaakt en ben er toen zelf getuige van geweest”, zegt hij. “Het heeft natuurlijk iets historisch, zelfs heroïsch. Het zijn momenten die je aan je nageslacht kan navertelle­n, omdat het zelden mogelijk is. Maar we vragen de mensen wel om hun gezond verstand te gebruiken. De Maas blijft een onvoorspel­bare, verraderli­jke rivier. Ik hoop dat ze dit beseffen.” Een verbod zullen ze in Maasmechel­en niet invoeren. “Het is zoals wanneer je een bordje plaatst met een verbod om te schaatsen omdat het ijs niet dik genoeg is. Het eerste wat de mensen dan doen, is testen of het toch niet kan”, besluit de burgervade­r.

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? Noel Hesjens en Lotte Maas en Robin Kempkens waagden zich aan de oversteek tot in Nederland.
FOTO JOHNNY GEURTS Noel Hesjens en Lotte Maas en Robin Kempkens waagden zich aan de oversteek tot in Nederland.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium