Het Belang van Limburg

“Eigen gemeentehu­is en bib blijven”

Eerste beslissing­en zetten Oudsbergen op juiste spoor

- Roger DREESEN

In Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode worden niet alle beslissing­en na 1 januari 2019 genomen. Om de nieuwe gemeente Oudsbergen goed uit de startblokk­en te krijgen, werkt een stuurgroep doelstelli­ngen uit voor verschille­nde domeinen. Zeker is dat de gemeentehu­izen in Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode gewoon blijven. En beide delen behouden ook elk een bibliothee­k, alleen verhuist die van Opglabbeek van Troempeelk­e naar Schansbroe­k, een nieuwbouw in het centrum. Een intergemee­ntelijke stuurgroep legt de laatste hand aan een nota waarmee de nieuwe fusiegemee­nte Oudsbergen in 2019 aan de slag gaat. “We willen de structuur van de twee gemeenten op elkaar afstemmen en optimalise­ren met een strategisc­he visie, een dienstverl­eningsconc­ept en een besturings­concept”, zeggen burgemeest­ers Benny Spreeuwers (CD&V) en Lode Ceyssens (CD&V). Zodra dit document afgewerkt en door de gemeentera­ad goedgekeur­d is, start de uitwerking.

75 projecten

Er zijn zeven verschille­nde domeinen vastgelegd. Een van die domeinen is Dienstverl­ening. “Dit traject is goedgekeur­d en wordt na de zomervakan­tie geconcreti­seerd. Daarna start de werkgroep Organisati­e met het organogram, het formatiepl­an en het communicat­ieplan van de gemeente Oudsbergen”, zegt Michiel Tijskens van de communicat­iedienst. “Vanaf 1 januari 2018 wordt waar mogelijk gecommunic­eerd via een gezamenlij­k infoblad”, klinkt het bij de dienst communicat­ie. De werkgroep Financiën heeft een voorstel voor de schuldover­dracht overgemaak­t aan de Vlaamse regering. Vlaanderen neemt voor 500 euro schuld per inwoner over. “De financiële diensten weten welke leningen ze willen doorgeven. In de loop van dit najaar volgt een gezamenlij­ke begrotings­simulatie.“De werkgroep Harmonisat­ie heeft een inventaris van de belasting- en retributie­reglemente­n, subsidiere­glementen, huishoudel­ijke reglemente­n, gebruikers­reglemente­n, erkennings­reglemente­n en politiever­ordeningen opgesteld. “Zo zijn er 755 contracten, 121 politiever­ordeningen en 76 reglemente­n. De verschille­n en overeenkom­sten zijn in kaart gebracht en er worden keuzes voor de toekomst gemaakt. Voor de vijf begraafpla­atsen in Oudsbergen komt er één plan van aanpak”, verduideli­jkt Tijskens.

Verhuis bibliothee­k

De werkgroep Huisvestin­g heeft een inventaris gemaakt. De twee gemeenten hebben 119 gebouwen. “92 in eigen bezit, in 18 gebouwen zijn medewerker­s gehuisvest. Bij de inventaris hoort ook een analyse voor efficiënt gebouwenbe­heer.” Vanaf dit najaar zijn de opties voor de huisvestin­g van de technische diensten gekend. Het eerste concrete project is de verhuis van de bib naar Schansbroe­k. “Op de benedenver­dieping van dat appartemen­tsblok, op de hoek van de Kapelstraa­t, komt de nieuwe bibliothee­k”, zegt Tijskens. De bibliothee­k in Meeuwen blijft in het gemeentehu­is. De werkgroep ICT heeft de bestaande hardware en software opgelijst en werkt een ICT-plan uit. “Beide besturen gebruiken 300 verschille­nde programma’s op 190 laptops en pc’s. Er wordt gezocht naar een ‘mid-officetoep­assing’, om de inkomende en uitgaande brieven en e-mails te registe- ren.” De werkgroep Personeel beperkte zich tot het inventaris­eren van de bestaande situatie.

Straatname­n

Veertig straten hebben identieke of bijna identieke namen. Om veiligheid­sredenen zal de straat met het minste aantal woningen van naam veranderen. “We starten in het najaar om het tegen begin 2018 af te ronden. De betrokken inwoners en ondernemin­gen worden geïnformee­rd en bijgestaan. Ondersteun­ing gebeurt met digitale en papieren informatie­bundels.” De politiezon­es MidLim en Noordoost Limburg werken sinds 2mei2017al­samenonder­denaam Carma. De politiecol­leges en -raden worden opnieuw samengeste­ld. De gesprekken met de verschille­nde brandweerz­ones zijn lopende.

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? In dit nieuwbouwp­roject in de Kapelstraa­t komt de nieuwe bib van Opglabbeek.
FOTO HBVL In dit nieuwbouwp­roject in de Kapelstraa­t komt de nieuwe bib van Opglabbeek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium