Het Belang van Limburg

“Alles klinkt sjieker in het Diepenbeek­s”

The Voalig Heads scoren volle zalen met ‘100 procent platte kal’

- Mark VAN LUYK

Als ze in Diepenbeek op een affiche staan, loopt de zaal vol. En toch zijn The Voalig Heads alleen maar echt wereldbero­emd in eigen dorp. Dat succes hebben ze te danken aan hun metal met ‘100 procent platte kal’: grappige, soms aangebrand­e teksten en een straffe liveshow waarbij ze alle toeschouwe­rs een lesje Diepenbeek­s geven. Intussen hebben ze ook een uitgebreid­e merchandis­ing, met onder meer de Voalig Heads-bok. Een eigen bier waarvan al 1.500 liter werd verkocht. Het begon allemaal als een grap voor het feest van de oud-leiding van de Chirojonge­ns Rooierheid­e in 2011, ooit de jeugdveren­iging van alle zeven Voalig Heads. “Onze band heette voor de gelegenhei­d Harry and The Potters featuring Winnie and the Poopers”, lacht zanger Christof Heusdens. “We hadden een paar bekende rocknummer­s voorzien van Diepenbeek­se teksten, en dat sloeg aan.”

In stamcafé Ganzenbroe­k brainstorm­den de heren en sympathisa­nten over een nieuwe naam en toen kwam The Voalig Heads uit de bus. De naam staat voor het Diepenbeek­se woord voalechèds, vrij vertaald ‘gespuis’. “Maar geschreven in het Engels geeft dat wel iets aparts.”

De band gaf een nieuw concert, dit keer in het zaaltje van Café Ganzenbroe­k, en weer stond er honderd man. “En zo zijn we blijven groeien. Vorig jaar stonden we voor een uitverkoch­t Fumprock en Ganzen(b)rock.” Ook de show bleef groeien. De band projecteer­t de fonetische teksten van nummers als ‘Me Wijf is een Koi’ (mijn vrouw is streng), ‘Duke Nakse Tette’ (grote naakte borsten) of ‘Blef van menne Bok af’ (blijf van mijn bier af) op een groot scherm, zodat ook niet-Diepenbeke­naren kunnen meegeniete­n. En de zanger schiet vlammen via zijn statief. “Dat statief is ontworpen door een bevriende garagist, ook een oud-Chirolid, en is gemaakt van auto-onderdelen en twee ontbijtkom­metjes van de Ikea. Omgedraaid lijken die toevallig op borsten die dus vuur spuwen. We zijn misschien niet de beste muzikanten – onze lijfspreuk is ‘ vwie zen ni bekwoam’ – maar we zijn wel serieus bezig om een grappige show te maken.”

Bier en burgers

The Voalig Heads hebben ook een uitgebreid­e merchandis­ing. Naast T-shirts en cd’s kunnen de fans zich ook te goed doen aan de Voalig Heads-bok. “Vorig jaar hebben we 1.000 liter bier verkocht en dit jaar is al de helft op van de vers gebrouwen 1.000 liter”, zegt gitarist Dagwin Stox. “Het recept van het bier werd ont- Christof HEUSDENS

Zanger wikkeld door bassist Bob, een chemicus. Het bier – een stevig blondje van 6,5 graden – wordt gebrouwen en gebotteld bij de Hoeseltse brouwerij De Toeteleer.” In de plaatselij­ke Carrefour staat er een hele rayon Voalig Headsbok uitgestald. “Dankzij de verkoop van dat bier hebben we onze nieuwe cd ‘De Nouw Ceedee’ kunnen opnemen, want daar kruipen flink wat centen in.”

In Frituur De Hei kunt u ook terecht voor een ‘Voalig Heads Bruudje’. Gin Legumme, allein mér Voalichèds staat er op de affiche (geen groenten, alleen maar rotzooi). “De friturist kwam zelf met het idee. We hebben hem gezegd: ‘Oké, maar het moet vettig en veel zijn en niet te veel groenten’.” Het broodje is een flinke caloriebom geworden met kaas, hesp, een rundsburge­r, twee schijfjes augurk en wat gedroogde ajuintjes. “Ik verkoop er toch een stuk of zes per dag”, zegt de uitbater van de frituur. Eigenlijk zorgt de band dat het Diepenbeek­se dialect bewaard blijft, want steeds minder dorpsbewon­ers spreken het. “Ik ben zelf

ook opgevoed in het AN”, zegt Christof. “Maar ik heb veel opgepikt van volwassene­n. Als ik mijn teksten schrijf, gebruik ik ook altijd het Diepenbeek­s woordenboe­k. Daar staan schitteren­de uitdrukkin­gen in. Alles klinkt veel sjieker in het Diepenbeek­s.”

De band zingt over Diepenbeek­se situaties, volkslegen­de Fump en “dingen die de gemiddelde getrouwde man met kinderen bezighoudt, namelijk seks en bier”, lacht Dagwin. “Maar altijd vertrekken­d van de melodie van een bekend rocknummer. We hebben ooit één nummer zelf geschreven. Het ging over een kabouter en het succes was even groot.”

Of ze het zelf kunnen verklaren dat ze Diepenbeek­se zalen snel doen vollopen? “Ons concept slaat aan omdat we fier zijn op ons dorp, en tegelijk kunnen we toch met onszelf lachen. Dat is een typisch Diepenbeek­se karaktertr­ek”, besluit Christof.

We zijn misschien niet de beste muzikanten, maar we zijn wel serieus bezig om een grappige show te maken

Voalig Heads live: Torenlawij­t, zaterdag 8 juli, Diepenbeek.

Live a Life Rockfest, vrijdag 4 augustus, Stevoort. Gaaze(b)rock, zaterdag 23 september,

Diepenbeek.

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? Voalig Heads-bok is te koop in de plaatselij­ke Carrefour. “Er is al 1.500 liter van verkocht”, zeggen gitarist Dagwin Stox (links) en zanger Christof Heusdens.
Foto RAYMOND LEMMENS Voalig Heads-bok is te koop in de plaatselij­ke Carrefour. “Er is al 1.500 liter van verkocht”, zeggen gitarist Dagwin Stox (links) en zanger Christof Heusdens.
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? En dan is er nog het ‘Voalig Heads Bruudje’, verkrijgba­ar bij de plaatselij­ke frituur.
FOTO RAYMOND LEMMENS En dan is er nog het ‘Voalig Heads Bruudje’, verkrijgba­ar bij de plaatselij­ke frituur.
 ?? Foto HBVL ?? Alle zeven Voalig Heads bij elkaar.
Foto HBVL Alle zeven Voalig Heads bij elkaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium