Het Belang van Limburg

“Varken kweken voor de webcam”

Perenaren komen met voorstelle­n voor crowdfundi­ng

- Geert VAN BAELEN

Een vijftienta­l Perenaren ging in op de oproep van de stad om een eigen idee te realiseren via crowdfundi­ng. Donderdaga­vond kregen ze de eerste info over een online campagne waarmee ze vanaf september geld kunnen inzamelen. Vereniging­en of particulie­re inwoners die iets willen realiseren, gaan zelf de boer op om de nodige financiële middelen te vinden. Dat is het uitgangspu­nt van de crowdfundi­ng die de stad Peer op een gestructur­eerde manier wil aanmoedige­n. Voor profession­ele begeleidin­g doen ze een beroep op ‘Voor je Buurt’, een organisati­e uit Nederland waar dit systeem meer vertrouwd is.

Na een eerste oproep meldde zich een vijftienta­l inwoners. Onder hen ook Luc Stinkens, een veehouder uit Grote Brogel. “Geïnspiree­rd door de recente crisis, kreeg ik een idee dat positief kan bijdragen aan het imago van onze sector. Door een stal in te richten met webcams kan de consument thuis zien waar het stuk vlees op zijn bord vandaan komt. Letterlijk. Met een persoonlij­ke code kan hij vanachter de computer inloggen en het groeiproce­s volgen. Dit vergt toch een investerin­g van 20 à 30.000 euro om de stal aan te passen. Misschien is crowdfundi­ng een optie, ik ben er nog niet uit”, aldus Stinkens.

Naast hem zit Johan Poorters, penningmee­ster van de toneelvere­niging ‘comediA’. “Slechthore­nden kunnen onze voorstelli­ngen niet altijd goed volgen. Daarom willen we een geluidssys­teem aanschaffe­n dat gebruikmaa­kt van grondvlakm­icrofoons. Samen

Door een stal in te richten met webcams kan de consument thuis zien waar het stuk vlees op zijn bord vandaan komt. Letterlijk

Bedelen

Luc STINKENS

Veehouder met aanpassing­en aan de lichtinsta­llatie hebben we hiervoor toch 4.000 euro nodig.” Marina Ulenaers is ondervoorz­itter van het zorghuis voor kankerpati­ënten dat onlangs opende in Koersel. “We richten ons tot heel Limburg. Om de duurzaamhe­id van ons project te verhogen, willen we ook inzetten op groene energie. Daarom willen we op het dak zonnepanel­en laten installere­n waarvoor we 15.000 euro moeten inzamelen.” Daniëlle Gouman van ‘Voor je buurt’ gaf donderdag de eerste instructie­s over de wijze waarop geld ingezameld kan worden. Crowdfundi­ng mag volgens haar niet gezien worden als bedelen. “Je vraagt mensen om een bijdrage, maar dat doe je door ze enthousias­t te maken voor je idee. Ze financiere­n mee omdat ze zelf ook het nut inzien van het uiteindeli­jke resultaat. Tijdens de campagne kan je er bijvoorbee­ld voor kiezen om mensen die doneren te belonen door iets speciaals terug te geven. De eerste geïnteress­eerden hebben nu twee maanden tijd om hun campagne voor te bereiden.” Burgemeest­er Steven Matheï (CD&V) is alvast tevreden met de eerste oogst van ideeën. “Ze komen uit diverse hoeken. Landbouw, cultuur en toerisme, het komt allemaal aan bod.” Het is nog altijd mogelijk om crowdfundi­ngprojecte­n op te starten via VoorPeer.be.

 ??  ??
 ?? FOTO GVB ?? Luc Stinkens wil webcams in zijn stal hangen. “Dit kan bijdragen aan een positief imago van onze sector.”
FOTO GVB Luc Stinkens wil webcams in zijn stal hangen. “Dit kan bijdragen aan een positief imago van onze sector.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium