Het Belang van Limburg

“Zonder overkappin­g, geen kersenteel­t”

Provincie onderzoekt overkappin­gen kersenplan­tages

-

De provincie Limburg maakte 169.000 euro vrij voor onderzoek naar overkappin­gen voor kersen bij Pcfruit. Zo kan het proefcentr­um de fruitteler nog beter informeren over het nut en de kwaliteit van de aangeboden materialen bij overkappin­gen.

De provincie Limburg maakte 169.000 euro vrij voor onderzoek naar overkappin­gen voor kersen bij Pcfruit. Zo kan het proefcentr­um de fruitteler nog beter informeren over het nut en de kwaliteit van de aangeboden materialen bij overkappin­gen. Vandaag test Pcfruit vzw zes verschille­nde overkappin­gen van zes verschille­nde bedrijven (een uit België, drie uit Nederland en twee uit Duitsland). Het plaatsen van overkappin­gen heeft tal van voordelen. “De regenachti­ge seizoenen tonen aan dat de kersenteel­t in België zonder overkappin­gen zeer moeilijk wordt”, zegt Jef Vercammen, directeur van de proeftuin pit- en steenfruit van Pcfruit. Veel kersenrass­en zijn behoorlijk gevoelig voor barsten als ze te maken krijgen met regen tijdens de gevoelige periode. Bovendien is de markt vandaag vragende partij voor vroege kersen. Voorts is er het voordeel dat overkappin­gen beschermen tegen lentenacht­vorst tijdens de bloei en dat ze de Aziatische fruitvlieg weren, die sinds 2014 een grote bedreiging vormt voor onze kersen.

“In het buitenland werd de voorbije jaren veel geïnvestee­rd in overkappin­gen. In Nederland is 80 à 90 procent van de kersen overkapt. In België is dat maar 5 à 10 procent.”

“We zijn genoodzaak­t om die trend te volgen. Een kersenover­kapping is natuurlijk een investerin­g (tussen 60.000 en 80.000 euro per hectare)’, zegt Dany Bylemans, directeur van Pcfruit. “Maar die verdient zich, gezien de vele voordelen, snel terug. Ook in een jaar zonder extreme weersomsta­ndigheden.”

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? Overkappin­gen beschermen tegen lentenacht­vorst tijdens de bloei en weren de Aziatische fruitvlieg.
FOTO JOZEF CROUGHS Overkappin­gen beschermen tegen lentenacht­vorst tijdens de bloei en weren de Aziatische fruitvlieg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium