Het Belang van Limburg

“Info, entertainm­ent en nostalgie”

EclipsTV wordt een zorgzender

- Raymond DE CONDÉ

.

Op 15 juli komt er weer een Vlaamse zender bij op Telenet en Proximus: het Vlaamse antwoord op het Nederlands­e MAX, de seniorenze­nder die een groot succes is gebleken. EclipsTV wordt een zorgzender die zich vooral richt tot mantelzorg­ers en vrijwillig­ers die voor hun naasten zorgen. Zo zijn er 850.000 in ons land. “Sinds het nieuws bekend is, krijg ik het ene telefoontj­e na het andere van tv-makers die met ons willen samenwerke­n”, zegt David Larmuseau, algemeen directeur van zorggroep Eclips, die zestien zorgcentra overkoepel­t in Vlaams Brabant, Oost- en West-Vlaanderen en ook een webshop heeft met 1.200 producten. “Het idee voor een tv-zender is ontstaan vanuit de nood aan ondersteun­ing van mantelzorg­ers. Wij stelden ook vast dat er tussen 8 en 18 uur op de vele zenders die we ontvangen geen programma’s zijn voor senioren. Die leemte willen we vullen met informatie, entertainm­ent en nostalgie.”

Bekende gezichten

Eclips TV zal zelf geen programma’s maken. “Dat laten we over aan tv-makers en productieh­uizen. Op dit moment hebben we zo’n 400 programma’s besteld bij externe partners. Er zullen zeker bekende gezichten te zien zijn. Ik heb er al veel aan de lijn gehad. We zijn ook in Nederland gaan kijken bij MAX, de publieke omroep die ouderen een stem geeft in Hilversum en bijdraagt aan de ouderenema­ncipatie.”

Ilse Van Hoecke, enkele jaren geleden nog een van De Madammen op Radio 2, presentatr­ice op Eén en later op het inmiddels opgedoekte LibelleTV, presenteer­t op David Larmuseau

Directeur Eclips YouTube Tube een een pilootfilm­pje pilootfilm­pje waare waarop de zender zender wordt wordt voorgestel­d.voorgestel­d. Julienn Vrebos Vrebos zal zal reportages reportages maover maken over ‘de ‘de kleine kleine dingen’, dingen’, zoals zoals een woningaanp­assing. woningaanp­assing. “Ik “Ik heb heb altijdalhu­maninteres­tprogramma’s humaninter­estprogram­ma’s gemaakt akt waarin waarin ik ik kwetsbare kwetsbare menn mensen in beeld beeld bracht”, bracht”, zegt zegt Vrebos. Vrebos. Ook dokter dokter Tom Tom Jacobs, Jacobs, die die we we nog kennen kennen van van ‘Ook ‘Ook Getest Getest Op Op Mensen’ sen’ (met (met Marcel Marcel Vanthilt) Vanthilt) zal zal veel te e zien zien zijn. zijn. “Ik “Ik word word de de dokter dokter aan wie wie je je alle alle vragen vragen mag mag stellen. stellen. Alles is is bespreekba­ar. bespreekba­ar. Sommige Sommige mensen en hebben hebben vragen vragen die die ze ze niet niet aan de e dokter dokter durven durven stellen. stellen. Misn Misschien lukt lukt het het wel wel via via dit dit medilegt medium”, legt hij hij uit. uit.

Herman man Van Van Hove, Hove, die die in in Vlaamse mse en en Nederlands­e Nederlands­e theaters ers succesvoll­e succesvoll­e voorstelli­ngen tellingen maakte maakte zoals ‘In ‘In de de Schaduw Schaduw van van Toon’ ’ met met verhalen verhalen over over Toon Hermans, Hermans, van van wie wie hij hij de de laatste e manager manager was, was, zalzal op op EclipsTV sTV vertellen vertellen over over zijn zijn avonmet avonturen met Toon. Toon.

Er komt omt een een geheugenqu­iz geheugenqu­iz en en een een programmaa­mma waarin waarin ouderen ouderen woregeleid worden begeleid om om meer meer te te bewegen. bewegen. De zenderd onderhande­ltd h dlt nog met t de VRT voor nostalgisc­he series zoals ‘De Collega’s’ en ‘Slisse En Cesar’.

De zender zal gefinancie­rd worden via sponsoring en gehoopt wordt dat de webshop dankzij de zender veel beter bekend zal worden.

Ik krijg het ene telefoontj­e na het andere van mensenense­n die willen meewerken eewerken

Over precies een week start samen met de Ronde van Frankrijk ook Karl Vannieuwke­rkes Eén-magazine ‘Vive le Vélo’. Naar gewoonte kaart hij met zijn gasten na over de rit van de dag aan een originele tafel. Dit jaar wordt die gemaakt door Eddy Planckaert, ex-wielrenner die in de Tour verschille­nde ritten won en een tijdlang de groene trui droeg. Planckaert is ook schrijnwer­ker. Hij leverde een tafel af die erg naturel aandoet. Het generfde tafelblad is uit een stam gemaakt en volgt ook de vormen van de boom. De laatste dag van de Tour, op 23 juli, zal Planckaert zelf plaatsneme­n aan de tafel die hij samen met Francesco, Junior en Christophe­r heeft ontworpen. Net als vorige jaren wordt de unieke tafel via een sms-wedstrijd verloot. De opbrengst gaat naar Kom op tegen Kanker.

Netflix koopt remake van succesreek­s ‘Dynasty’

Streamings­dienst

Netflix heeft de internatio­nale rechten gekocht voor de remake van de Amerikaans­e soapserie ‘Dynasty’, die razend populair was in de jaren

80. De serie zal per aflevering worden vrijgegeve­n op Netflix. In de nieuwe versie draait het wederom om de vele vetes tussen de rijke familie Carrington en de familie Colby. Daarbij staat vooral de moeilijke relatie tussen dochter Fallon en haar nieuwe stiefmoede­r Cristal centraal. De vader van het gezin, Blake Carrington, wordt gespeeld door voormalige ‘Melrose Place’-ster Grant Show. Fallon en Cristal worden in de remake vertolkt door Elizabeth Gillies (bekend van de serie ‘Victorious’) en Nathalie Kelley (eerder te zien in ‘Body Of Proof’). Het is niet bekend of leden van de originele cast zullen opduiken in de nieuwe versie. John Forsythe (Blake) is in 2010 overleden.

Pukkelpop bijna vol

Zowel de affiche als de wei van Pukkelpop 2017 zit bijna vol. Terwijl de organisati­e waarschuwt dat de tickets bijna de deur uit zijn, kondigde Pukkelpop gisteren ook 18 nieuwe namen aan. Het gaat om onder andere Claptone, The Subs (een dj-set met klassieker­s), Mickey, Henri PFR, Limits, Tank and The Bangas, Full Crate, blackwave., TheColorGr­ey, Kenji Minogue en Felix Pallas.

 ?? FOTO PATRICK HATTORI ?? Ilse Van Hoecke presenteer­t op YouTube een pilootfilm­pje van Eclips TV
FOTO PATRICK HATTORI Ilse Van Hoecke presenteer­t op YouTube een pilootfilm­pje van Eclips TV

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium