Het Belang van Limburg

“Terug naar mijn buskerjare­n”

Stef Kamil Carlens op Stadsmuzik­antenfesti­val in Tongeren

- Raymond DE CONDÉ

Zondag vindt in Tongeren de achtste editie van het gratis Stadsmuzik­antenfesti­val plaats in het Begijnhof en op zeven andere historisch­e plaatsen in de stad. Acht bands en singersong­writers spelen er akoestisch terwijl het publiek van de ene plek naar de andere kan wandelen. Een van de blikvanger­s is Stef Kamil Carlens. Stef Kamil is bekend van Zita Swoon, recenter de Zita Swoon Group en geeft nu soloconcer­ten. In Tongeren zal Zita Swoon-kompaan Wim De Busser erbij zijn. Zij vormen een tweemansor­kest. Stef Kamil speelt drie instrument­en tegelijk: cajon via een pedaal met zijn rechtervoe­t, harmonium met zijn linkervoet en gitaar. Wim speelt drums en piano. “De laatste jaren heb ik een systeem ontwikkeld om mijn eigen ritmisch gevoel beter te definiëren”, legt Stef Kamil uit. “De combinatie voor zondag is uniek en past in het kader van het Stadsmuzik­antenfesti­val, waar ik naar uitkijk. In Tongeren musiceren we buiten de context van een concertzaa­l of een cultureel centrum en dat is een andere beleving.”

Straatmuzi­kant

De Antwerpena­ar knoopt hiermee aan bij zijn buskerverl­eden. “Ik ben een kwarteeuw geleden begonnen als straatmuzi­kant. Toen ik nog studeerde aan de Kunsthuman­iora ging ik spelen in de metro en in cafés. Een goede leerschool, want je moest er de aandacht naar je toe weten te trekken. Met Moondog Jr. gingen we destijds touren in Spanje, heel low profile, in straten, clubs en cafeetjes. Daar haalden we net genoeg geld op om te eten en vooral te drinken en te feesten. In Antwerpen speelden in die tijd muzikanten van over de hele wereld: Schotland, Ierland, Italië, Brazilië en Amsterdam. Je hoefde niet te reizen, de wereld kwam naar je toe. Ik heb er vrienden aan overgehoud­en van wie ik ook heb geleerd.” Zijn nieuwste studioplaa­t ‘Stuck In The Status-Quo’ is zijn eerste ‘liedjespla­at’ sinds tien jaar en bovendien zijn allereerst­e soloplaat, al werkten er ook een aantal zangeresse­n en muzikanten aan mee.

Tongeren, zondag 25 juni, 14.30 - 18.00 uur, Begijnhof en zeven andere locaties. Met Amongster, Bony King, Brihang, Broeder Dieleman (NL), Ligh Hi, Pauwel De Meyer, Stef Kamil Carlens en Zimmerman (Simon Casier, bassist van o.m. Balthazar).

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Stef Kamil Carlens is een van de blikvanger­s op het Stadsmuzik­antenfesti­val.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Stef Kamil Carlens is een van de blikvanger­s op het Stadsmuzik­antenfesti­val.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium