Het Belang van Limburg

Heerser in het zand

Antonio Cairoli goed op weg naar negende wereldtite­l

- Jürgen SCHROOTEN

Wie er nog aan twijfelde: de oude Antonio Cairoli is helemaal terug. Dat bewees de achtvoudig­e wereldkamp­ioen, die twee jaar gedwarsboo­md werd door blessurele­ed, in het zand van Ottobiano. Noch de hitte, noch ‘zandhaas’ Herlings kon deren. Cairoli heerste het hele weekend.

Tony

In het Italiaanse Ottobiano, voor het eerst op de WK-kalender, kregen de motorcross­ers een zware zandbaan voor de wielen geschoven. Als extraatje kregen ze daar temperatur­en van 35 graden en meer bovenop. Geen lachertje dus. Behalve voor Antonio Cairoli. De Italiaanse Lommelaar speelde het hele weekend met de tegenstand. Vrije training, tijdtraini­ng, kwalificat­ierace, eerste reeks en tweede reeks: overal stond nummer 222 helemaal bovenaan. Zelfs Jeffrey Herlings, toch een gepatentee­rd zandrijder, kon de achtvoudig­e wereldkamp­ioen niet van z’n stuk brengen. Al moet gezegd: de Nederlande­r was de enige die in de buurt van Cairoli kwam. Zowel in de eerste als de tweede reeks viel The Bullet z’n ploegmaat aan, maar tot twee keer toe counterde Cairoli genadeloos. “Iedereen weet dat Herlings een straffe zandrijder is”, zei Cairoli. “Maar een reeks win je pas na 35 minuten en twee ronden. Ik ben blij dat ik eindelijk weer topfit ben. Daardoor kon ik telkens keihard terugslaan toen Herlings me onder vuur nam. Weet je, ik heb echt genoten van deze GP: prachtig resultaat, geweldige motor en fantastisc­he fans. Wat wil je nog meer?”

Desalle kraakt

Opvallend: geen Jeffrey Herlings (2+2) op het podium achteraf. De Nederlande­r was helemaal leeg gestreden. Teammanage­r Dirk Grübel moest de honneurs waarnemen op het podium, waar ook Max Anstie (5+3) als nummer drie stond te blinken.

Voor Cairoli was het zijn vierde GP-zege van het seizoen, nummer 82 al in zijn carrière. En vooral: weer 50 kostbare punten op weg naar zijn negende wereldtite­l. Dé vraag die iedereen zich gisteren stelde: wie kan deze Cairoli dit jaar van de hoofdvogel afhouden? Niemand, zo lijkt wel na 11 van de 19 GP’s. Clément Desalle, die na Rusland naar de tweede plaats in het WK was opgerukt, kwam gisteren duidelijk tekort. Niet genoeg uithouding voor noeste arbeid in het zand, zoals zijn ex-teammanage­r Sylvain Geboers vooraf in onze krant voorspeld had. De Panda bleef steken op de zevende plaats (8+7). Bovendien staan er met Lommel, Assen en Gatorback nóg drie zware zandraces op het programma.

En ook de nieuwe runner-up Gautier Paulin, die zesde finishte (3+10), lijkt niet sterk genoeg om Cairoli het vuur aan de schenen te leggen. Blijft over: Herlings. Maar die heeft na z’n problemen in het begin van het seizoen al 96 punten achterstan­d. Met andere woorden: alleen brute pech of een blessure kan Cairoli nog stokken in de wielen steken.

 ?? Foto BELGA/CDS ?? De Italiaanse tifosi stuwden de oppermacht­ige Cairoli vooruit. Herlings (inzet) was na de race doodop en moest de podiumcere­monie aan zich voorbij laten gaan.
Foto BELGA/CDS De Italiaanse tifosi stuwden de oppermacht­ige Cairoli vooruit. Herlings (inzet) was na de race doodop en moest de podiumcere­monie aan zich voorbij laten gaan.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium