Het Belang van Limburg

“In rug aangevalle­n”

Treinbestu­urder in elkaar geslagen in station Hasselt

- Chris NELIS

De 35-jarige treinbestu­urder Tony Koreman uit Genk heeft zondagavon­d raken klappen gekregen in het station van Hasselt. Wat de daders bezielde, is niet duidelijk. De politie analyseert nu de beelden van de bewakingsc­amera’s in het station. Het slachtoffe­r houdt er enkele kapotte tanden, een gebroken neus en een gezwollen oog aan over. “Ik stond gewoon op het perron te wachten op de trein”, doet Tony Koremans zijn verhaal. “Ik had die twee mannen wel gezien, maar er niet meteen aandacht aan besteed. Plots zag ik vanuit een ooghoek iemand achter mij doorlopen. Een fractie later kreeg ik langs achter klappen in de zijkant van mijn aangezicht. Daarmee verdween ook meteen de helft van mijn gezicht. Ik draaide mij om en vroeg nog waarom ze dat gedaan hadden. Ze riepen vanalles in het Arabisch en een van hen stak zijn hand in één van zijn zakken. Ik dacht dat hij een mes wilde uithalen en stelde mij meteen op in een verdedigin­gshouding. Daarop zetten ze het op een lopen. Ze zijn niet alleen laf geweest door mij langs achter aan te vallen. Maar ook nog eens door te gaan lopen.”

Straffeloo­s

Tony houdt er een gebroken neus, een gezwollen oog en enkele kapotte tanden aan over. “Er zijn twee camera’s die beelden hebben gemaakt van het voorval”, gaat Koreman verder. “Er is nog een derde camera die registreer­de dat ze door de tunnel zijn weggelopen. Eén van mijn collega’s is ze onderweg nog tegengekom­en. Maar die wist op dat moment niet wat ze hadden uitgespook­t. Ze zijn richting Runkst gelopen. Dat wil zeggen dat ze de omgeving goed kennen en wel vaker in het station rondhangen. Ik vraag me alleen af wat hun beweegrede­nen waren. Blinde agressie? Racisme? Ik weet het niet. Wat ik in ieder geval niet toelaat, is dat dit weer het zoveelste fait divers is. Door mijn voorval bekend te maken hoor ik plots meerdere mensen die geconfront­eerd werden met agressie in en rond het station van Hasselt. Iemand die van de trap geduwd werd, een treinbestu­urder die stenen naar zijn hoofd kreeg terwijl hij in zijn cabine zat en nog anderen. Door erover te zwijgen geef je mensen met slechte bedoelinge­n alleen maar ruimte om er straffeloo­s mee weg te komen.”

Actieplan

Politie Limburg Regio Hoofdstad heeft eerder al een actieplan opgestart dat moet leiden tot minder overlast in de stationsom­geving. Volgens korpschef Philip Pirard is er al een kentering. De politie verwacht ook dat er bij de renovatiew­erken van het hoofdgebou­w nog meer camera’s komen en dat zo ook het toezicht zal verscherpe­n.

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Slachtoffe­r Tony Koreman: “De twee daders zijn laf geweest door me langs achter aan te vallen en door te gaan lopen.”
FOTO CHRIS NELIS Slachtoffe­r Tony Koreman: “De twee daders zijn laf geweest door me langs achter aan te vallen en door te gaan lopen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium