Het Belang van Limburg

Koppel draait zelf op voor kosten

“Tuin vol asbest na dakreinigi­ng bij buren”

- Raf VANMECHELE­N

Nele Motmans en Mark Daenen uit Landen dreigen tot 10.000 euro te moeten ophoesten om de opkuis van hun tuin te bekostigen. “Door een dakreinigi­ng bij de buren lag hier alles vol asbestrest­en. De vervuiling wordt wel officieel erkend, maar we worden aan het lijntje gehouden”, aldus het gedupeerde koppel, dat hoopt dat het stadsbestu­ur stappen onderneemt om hun tuin te saneren. De buren van Nele Motmans (39) en Mark Daenen (40) lieten in september van vorig jaar hun dak reinigen en opnieuw coaten. Na die werken lagen onder meer de hele haag, de tuinmeubel­en, de trampoline en de inrit van het koppel bezaaid met resten. “Op zich was dat allemaal nog niet zo erg”, zegt Nele. “Tot we argwaan kregen en de zaak door een specialist lieten onderzoeke­n. Het bleek om losgekomen stukken met daarin asbest te gaan.”

Ook op het erf van een overbuur en in de tuin van het huis met het gereinigde dak belandde er heel wat reinigings­afval. “We hebben geprobeerd om te bemiddelen en de zaak met de verzekerin­g te regelen. Maar we vingen bot”, zegt Nele. “We hebben dan een kort geding voor de rechtbank aangespann­en en er werd een gerechtsex­pert aangesteld. Vreemd genoeg erkent die wel dat er een asbestverv­uiling is, maar hij stelt ook dat er geen sluitend verband met de reiniging kan worden aangetoond, dat ondanks de keiharde bewijzen. Ook de milieudien­st van Landen onderzocht de zaak en ook daar is het duidelijk: we zitten met een vervuiling.”

10.000 euro

Het koppel dreigt nu zelf voor de sanering op te draaien. “Dat zou ons zo’n 7.500 tot 10.000 euro kosten. De haag moet verdwijnen en daaronder moet de grond worden afgegraven. Verder moet er een grondige reiniging komen, van de inrit tot de dakgoten. Maar het probleem is dat een sanering van onze eigendom volstaat. Ook de twee andere eigendomme­n moeten gelijktijd­ig aangepakt worden, en daar lijkt er niets te bewegen. Onze twee dochters hebben al tien maanden niet meer in de tuin gespeeld omdat we bang zijn voor hun gezondheid.”

Verantwoor­delijkheid

Niemand neemt zijn verantwoor­delijkheid, de verzekerin­gen staan niet te springen en het lijkt wel alsof de asbest zomaar uit de hemel viel. “Het is een privégesch­il maar we hebben als stadsbestu­ur wel een verantwoor­delijkheid”, zegt burgemeest­er Iris Van der Schelde (Open Vld). “Onze milieudien­st heeft voorwaarde­n opgelegd nadat de vervuiling werd vastgestel­d. Zo mag er onder meer geen gras worden afgereden en mag de haag niet worden geschoren.” Het stadsbestu­ur gaat nu aandringen bij de Vlaamse Afvalstoff­enmaatscha­ppij OVAM om stappen te ondernemen. “Het moet verder gaan dan een briefje in de bus. Ik dring aan bij OVAM om actie te ondernemen en een sanering te verplichte­n. We gaan hierop hameren.”

Wie dan uiteindeli­jk voor de rekeningen zal opdraaien? “Wij trekken nu naar de rechtbank voor een zaak ten gronde. Dat is onze enige optie na het kort geding”, zeggen Nele en Mark. “In de tussentijd moet iedereen wellicht zelf de rekening betalen. Erna moet blijken wie verantwoor­delijk is. Dan kunnen we onze kosten op de vervuiler verhalen. We willen nu vooral weer een gezond leven en actie.” Ook Eddy Claus zit verveeld met de zaak. Hij voert het woord voor zijn schoonoude­rs die hun dak lieten reinigen. “We hebben gewacht op de uitspraak in het kort geding”, zegt hij. “Volgens de juridisch expert is er geen verband tussen het dak en de asbest aangetoond. Misschien kwamen die asbestdeel­tjes wel van elders? Het is een juridisch kluwen waar ook wij niet blij mee zijn. Als er nu een rechtszaak ten gronde komt? Dan moet natuurlijk ook het aandeel van de aannemer worden bekeken, want die ontspringt nu de dans. Wij volgen nu de beslissing van de rechtbank en bekijken ook welke stappen nodig zijn.”

Wij trekken nu naar de rechtbank voor een zaak ten gronde. Dat is onze enige optie na het kort geding Mark DAENEN en Nele

MOTMANS Gedupeerd koppel

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO VRS ?? Mark Daenen en Nele Motmans – hier voor het huis van hun buren – hopen dat er snel een oplossing komt.
FOTO VRS Mark Daenen en Nele Motmans – hier voor het huis van hun buren – hopen dat er snel een oplossing komt.
 ?? FOTO IF ?? Een foto van vlak na de dakreinigi­ng toont de afvalreste­n die terecht zijn gekomen in de tuin van Mark en Nele.
FOTO IF Een foto van vlak na de dakreinigi­ng toont de afvalreste­n die terecht zijn gekomen in de tuin van Mark en Nele.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium