Het Belang van Limburg

“Niet meer fouten op spoed dan op andere afdelingen”

Spoedartse­n reageren op kritiek na gemiste heupbreuk bij Maysae (6)

- Jan BEX

Het verhaal van de zesjarige Maysae Zardah, bij wie op de spoedafdel­ing van het Hasseltse Jessazieke­nhuis een heupbreuk over het hoofd werd gezien, zorgt voor veel emotionele reacties op Facebook. Nogal wat lezers getuigen na het artikel in onze krant over gelijkaard­ige incidenten op de spoed van een ziekenhuis. Hebben we een probleem met foute diagnostie­k op de spoedafdel­ingen in België? “Nee, niet meer dan op andere afdelingen”, zeggen urgentiear­tsen. “En wat juiste diagnoses betreft behoren we sowieso tot de wereldtop.” “Ik wil me niet uitspreken over dit concrete geval want ik ken het dossier niet”, zegt dr. Said Hachimi Idrissi, voorzitter van de wetenschap­pelijke vereniging van Belgische urgentiear­tsen (BeSEDiM). “Maar ik weet wel dat de foutenmarg­e voor diagnoses van de afdelingen spoedgenee­skunde niet hoger ligt dan bij andere ziekenhuis­afdelingen. Sterker nog, wat spoedgenee­skunde betreft zit België in de top drie wereldwijd als het gaat over kwaliteit en performant­ie, en in de top vijf voor accurate diagnostie­k.” Nochtans bestaan er geen cijfers over foute diagnoses bij spoeddiens­ten, aldus Dominique Vandijck, professor Gezondheid­seconomie en Kwaliteits­beleid aan de UHasselt. “De problemati­ek wordt hoe dan ook ernstig genomen door onze ziekenhuiz­en. Die zetten hier op in met meer kwaliteits­controles, personeels­inzet en capaciteit­splanning.”

2 miljoen patiënten

Uit onderzoek weet Vandijck dat er in onze eerstelijn­sgezondhei­dszorg (de huisartsen) per honderd consultati­es twee tot drie ‘incidenten’ zijn. “Dat is niet altijd een verkeerde diagnose, het kan ook te maken hebben met fout voorge- schreven geneesmidd­elen of slechte communicat­ie. Met dat cijfer scoren we internatio­naal niet slechter dan elders. Voor spoedafdel­ingen is bij mijn weten geen onderzoek bekend naar incidenten.” Dr. Hachimi Idrissi benadrukt dat elke verkeerde diagnose er één te veel is. “Maar op de spoed verwacht men nu eenmaal in heel korte tijd een accurate diagnose en efficiënte zorg. De Belgische spoedafdel­ingen verwerken elk jaar meer dan twee miljoen patienten. Natuurlijk is daar wel eens een ontevreden patiënt bij. Ik wil het probleem niet minimalise­ren, maar tevreden mensen zullen wellicht veel minder reageren op dit incident. En het blijft in de eerste plaats de verantwoor­delijkheid van spoeddiens­ten om levensbedr­eigende aandoening­en te diagnostic­eren en te behandelen – bijvoorbee­ld na een ongeval.”

Röntgenfot­o’s

Bij Maysae Zardah werd de heupbreuk gemist op een röntgenfot­o. “Ik wil mij daarover niet uitspreken, maar röntgenfot­ografie is wel al een oude technologi­e”, zegt Said Hachimi Idrissi. “Die is niet altijd accuraat genoeg om kleinere breuken vast te stellen, zeker bij kinderen. Een MRI-scan sluit elke twijfel uit, maar dat onderzoek is veel duurder. Onze gezondheid­szorg zou failliet gaan als we bij elke botfractuu­r op spoedafdel­ingen zo’n scan zouden maken. Bovendien heeft niet elk ziekenhuis een MRI-scanner. Kinderen kunnen trouwens angstig worden in zo’n scantunnel.” Volgens de voorzitter van de Belgische vereniging voor urgentiear­tsen streeft elke spoedafdel­ing naar een foutenmarg­e van 0,0 procent. “Maar waarschijn­lijk zal dat helaas nooit gebeuren: geneeskund­e is nog altijd geen exacte wetenschap, maar hangt af van heel veel factoren. En wat spoeddiens­ten betreft missen we liever eens een kleine fractuur dan een hersenbloe­ding.”

Overbevraa­gd

Voor zorgverlen­ers bestaat er overigens een meldpunt dat als doel heeft het zorgtrajec­t te verbeteren. Patiënten met klachten kunnen dat melden via de ombudsdien­st van het ziekenhuis. “Spoedartse­n hechten daar veel belang aan”, aldus Hachimi Idrissi.

En dan is er nog de popularite­it van spoeddiens­ten bij de Belgen. Dominique Vandijck: “Door het overaanbod krijgen we pathologie­ën die niet thuishoren op de spoed, maar bij de huisartsen. Dat overaanbod voert de werkdruk op en zorgt voor een verminderd­e capaciteit. Daarom werken veel spoedafdel­ingen meer en meer samen met huisartsen­centrales.”

 ?? FOTO HBVL ?? Het verhaal van de gemiste heupbreuk bij de kleine Maysae op de spoed zorgt voor veel reacties. “Maar wat juiste diagnoses betreft behoren we in België tot de wereldtop.”
FOTO HBVL Het verhaal van de gemiste heupbreuk bij de kleine Maysae op de spoed zorgt voor veel reacties. “Maar wat juiste diagnoses betreft behoren we in België tot de wereldtop.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium